Orosz elnökválasztás - Moszkva: Kijev megsérti nemzetközi kötelezettségvállalásait a képviseleti szavazás akadályozásával

Külföld, 2018.03.16

Ukrajna megsérti a nemzetközi és a kétoldalú megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, ha megakadályozza, hogy a területén elő orosz állampolgárok az orosz diplomáciai képviseleteken szavazhassanak - jelentette ki az Interfax hírügynökségnek péntek este Vaszilij Lihacsov, az orosz Központi Választási Bizottság tagja.

Az bizottság szerint Ukrajnában 72 ezer orosz állampolgár szerepel a konzuli nyilvántartásban, akik a kijevi nagykövetségen, valamint az odesszai, harkivi és lvivi konzulátuson adhatnák le szavazatukat.

Arszen Avakov ukrán miniszter a nap folyamán korábban közölte, hogy az ukrán rendvédelmi szervek vasárnap, a választás napján nem fogják beengedni az orosz választópolgárokat az orosz külképviseleteken kialakított választókörzetekbe. Avakov a döntését azzal indokolta, hogy Moszkva "hibrid háborút folytat, annektálta a Krímet és megszállta a Donyec-medencét", és "megengedhetetlennek" nevezte, hogy "szuverén ukrán területen törvénytelen választást rendezzenek".

Az ügyben az orosz Központi Választási Bizottság és a külügyminisztérium konzultálni fog egymással. Maja Grisina, a választási bizottság tagja a TASZSZ-nak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a diplomáciai tárca lépéseket tesz az ukrajnai szavazás biztosítása érdekében.

Lihacsov szerint Kijev intézkedésével megsérti mind a diplomácia, mind a konzuli kapcsolatokról és mentességről szóló bécsi egyezményt, és a konzuli kérdésekről megkötött orosz-ukrán megállapodást is. Rámutatott, hogy az orosz külképviseletek kötelesek megvédeni az Ukrajnában tartózkodó orosz állampolgárok érdekeit, ezért a kijevi orosz nagykövetség az ukrán hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy teremtsék meg az orosz választópolgárok szavazásának feltételeit az elnökválasztáson. Szavai szerint a választási bizottság, a külügy és a biztonsági szervek foglalkoznak az üggyel.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke közölte, hogy Oroszország az ügyet fel fogja vetni nemzetközi törvényhozási fórumokon, egyebek között az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!