Orosz elnökválasztás - Összegyűltek a Putyin jelöléséhez szükséges aláírások

Külföld, 2018.01.12

Összegyűlt a Vlagyimir Putyin elnökjelöltté minősítéséhez szükséges támogató aláírás - közölte pénteken az orosz államfő választási stábja.

Putyin független jelöltként indul, és ebben a minőségében 300 ezer aláírást kellett összegyűjtenie. Andrej Kondrasov, a választási stáb sajtófőnöke az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy péntekre több mint 408 ezer támogató aláírás érkezett be, de a gyűjtés így is folytatódik.

A hivatalban lévő elnök mellett Vlagyimir Mihajlov feltaláló, a kosztromai megyei önkormányzati tanács képviselője is megpróbálja függetlenként teljesíteni a 300 ezres kvótát.

Az orosz Központi Választási Bizottság pénteken hivatalos elnökjelöltként jegyezte be Pavel Grugyinyin szovhozelnököt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának párton kívüli támogatottját. Eddig ezt a minősítést csak a jobboldali-nacionalista liberális demokraták vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij kapta meg. A két parlamenti képviselettel rendelkező pártot egyébként a választási törvény nem kötelezi aláírásgyűjtésre.

Arról, hogy a nem parlamenti pártok elnökjelölt-aspiránsai közül kik kezdhetik majd meg az aláírásgyűjtést, szombatra virradóra dönt majd a választási bizottság. Ebben a kategóriában 100 ezres a minimális támogatottsági küszöb.

A választási testületnek szerdáig 21 párt jelentette be, hogy
jelölő kongresszust tartott. A bizottság eddig 14 párt képviselőjét
vette az aláírásgyűjtést és a kampányszámla megnyitását lehetővé tevő nyilvántartásba.

Az elnökválasztást március 18-án tartják Oroszországban
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!