Orosz főszerkesztő: Nyemcov kadirovista fenyegetésekre panaszkodott

Külföld, 2017.05.25

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus néhány órával a meggyilkolása előtt arról beszélt, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető és "kadirovisták"  részéről érték fenyegetések  - jelentette ki Alekszej Venegyiktov, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztője pénteki moszkvai bírósági tanúvallomásában.

Nyemcovot, aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, 2015. február 27-én éjjel lőtték agyon a Kreml falánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A gyilkosság miatt öt csecsen férfit bíróság elé állítottak, ám kétkedők úgy vélik, hogy a nyomozás nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez.

Venegyiktov a bíróságon kijelentette, hogy Nyemcov életének utolsó napján nem "csecseneket", hanem "Kadirovot és kadirovistákat" emlegette neki az őt ért fenyegetésekkel kapcsolatban. A főszerkesztő szerint a politikust nagyon bántotta a dolog, mert 1996-ban egymillió aláírást gyűjtött össze a csecsen háború ellen, és amikor azokat átadta Borisz Jelcin akkori elnöknek, a Kreml leállította a hadműveleteket. Nyemcov amiatt méltatlankodott, hogy szerinte annak idején ezzel Kadirovot az apjával együtt megmentette.

Az ellenzéki politikus szerint a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin Mohamed-karikatúráival kapcsolatban képviselt, megengedő álláspontja miatt fenyegették meg. Nyemcov a témában 2015. január 9-én az Eho Moszkvi honlapján cikket jelentetett meg, Iszlám inkvizíció címmel. Kadirov néhány nappal később személyes ellenségének nyilvánította a Charlie Hebdo támogatóit.

Venegyiktov, röviddel a gyilkosság előtt az irodájában fogadta a politikust, elmondta: felajánlotta neki a testőrei hazakísérjék, ám ezt Nyemcov nem fogadta el. Az Eho Moszkvi főszerkesztőjét négy éve kísérik biztonsági emberek, azóta, hogy őt is megfenyegették Csecsenföldről.

Alekszej Venegyiktov felidézte, hogy 2014-ben Izraelben találkozott Nyemcovval és családjával, valamint Vlagyimir Guszinszkij üzletemberrel, az Eho Moszkvi akkori tulajdonosával és az NTV televízió alapítójával. A politikus azt mondta akkor, hogy nem akar visszatérni Oroszországba, mert attól tartott, hogy ott vagy leültetik vagy elteszik láb alól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!