Orosz harci repülő közelített meg a Balti-tenger felett egy amerikai felderítő gépet

Külföld, 2017.06.20

Amerikai sajtóinformációk szerint egy orosz harci repülőgép a Balti-tenger felett csaknem háromméteres távolságban megközelítette az amerikai légierő felderítést végző egyik repülőgépét.

A hírt elsőként a Fox televízió jelentette kedden, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Később Danny Hernandez, az amerikai hadsereg európai parancsnokságának szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy az incidens még hétfőn történt.

A sajtóinformációk szerint a SZU-27-es típusú harci repülő levegő-levegő rakétákat szállított, és "gyorsan" közelítette meg az amerikai RC-135-ös felderítő gépet, amely a Kalinyingrádhoz közeli térségben repült. Az orosz manővert az amerikai fél "provokatívnak" minősítette.

Hernandez azt mondta, hogy az amerikai gép rutinküldetésen volt, és semmilyen szempontból nem provokálta az orosz felet.

Június eleje óta a Balti-tenger feletti térségben több mint 35 alkalommal fordult elő hasonló eset. A mostanit azonban a korábbiakkal szemben az Egyesült Államok jelentősnek ítéli. A Fox által idézett névtelen tisztségviselő szerint ugyanis az oroszok manőverezése "nem volt biztonságos".

Az incidensre azt követően került sor, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette: célpontnak tekinti a Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló, amerikaiak vezette koalíciós erők valamennyi repülőgépét az Eufrátesz folyótól nyugatra eső területeken. Egy amerikai vadászgép ugyanis még vasárnap - önvédelemre hivatkozva - lelőtte az orosz támogatást élvező szír kormányzat egyik harci gépét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!