Orosz hatóság: nem volt robbanásra utaló jel a lengyel elnöki gép szmolenszki lezuhanáskor

Külföld, 2017.06.08

Nem mutatott ki robbanásra utaló jeleket a lengyel elnöki delegációt szállító, 2010-ben Szmolenszknél lezuhant Tu-154-es repülőgép roncsain a tragédia okait vizsgáló műszaki bizottság - erősítette meg Alekszej Morozov, az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) elnöke a RIA Novosztyi hírügynökség által csütörtökön közölt interjújában.

Morozov elmondta, hogy a 2010-11-ben vizsgálódó tényfeltáró testület az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) ballisztikai és robbantás-technikai szakjelentésének elemzése alapján vonta le következtetéseit. A MAK elnöke szerint sem a roncsok állapota, sem azok szétszóródásának jellege nem támasztotta alá a robbanásra vagy a járműnek a levegőben történt megsemmisülésére vonatkozó elméletet.

Megismételte: a Tu-154-es személyzete tisztában volt azzal, hogy az időjárás nem alkalmas a leszállásra, mégis úgy döntött, hogy a biztonságos magasság alá ereszkedik.

Morozov szerint nem tűntek el másodpercek a Tu-154-es fedélzeti parametrikus rögzítőiből, ahogy azt lengyel szakemberek állítják. A gépen két ilyen berendezés volt: egy gyárilag rendszeresített és egy lengyel gyártmányú, ATM-QAR típusú, amelynek beszereléséről a MAK elnöke szerint a repülőgép fejlesztőivel nem egyeztettek, és azt az adatrögzítő rendszerrel sem hangolták össze.

Az utóbbi "fekete doboz" dekódolását lengyel szakértők végezték, akik jelezték, hogy azon az adatrögzítés 2,5 másodperccel rövidebb volt. Morozov rámutatott, hogy a lengyel rögzítőnek nem volt megerősített védőburkolata, így a készülékben keletkezett súlyos sérülések magyarázatául szolgáltathatnak az információ megbízhatatlanságának vagy hiányosságának.

Morozov elmondta, hogy a MAK jelentésében benne van a védett gyári "fekete doboz" dekódolásának teljes tartalma. Felhívta a figyelmet arra, hogy Varsó nem válaszolt az orosz hatóságnak a találkozóra vonatkozó javaslatára.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a csütörtökön Vlagyivosztokban megtartott sajtótájékoztatóján a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint kijelentette, hogy a lengyel fél az áldozatok azonosításakor nem emelt semmilyen kifogást az orosz szakértők eljárásával és annak eredményével szemben. Mint mondta, az erről szóló, mindkét oldal által aláírt jegyzőkönyvet az orosz diplomáciai tárca nyilvánosságra fogja hozni.

Zaharova hangsúlyozta, hogy Oroszország nem viselhet felelősséget azért, ami az áldozatok maradványaival történt, miután azokat két nappal a 2010. április 10-én bekövetkezett tragédia után, április 12-én visszaszolgáltatta Lengyelországnak.

A külügyi szóvivő a lengyel ügyészségnek arra a vádjára reagált miszerint a katasztrófa áldozatainak szállítása közben a halottak maradványainak egy részét összecserélték. Zaharova emlékeztetett rá, hogy Varsó sürgette a holttestek mielőbbi kiadását, valamint hogy az azonosítást a lengyel fél és a hozzátartozók végezték el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!