Orosz Ildikó: a kárpátaljai Rákóczi-főiskola helyzete stabilizálódott

Külföld, 2017.06.26

A magyar állam támogatásának köszönhetően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az elmúlt hét esztendőben többet fejlődött, mint a megelőző 15 évben, a helyzete stabilizálódott - jelentette ki Orosz Ildikó rektor hétfőn Beregszászon a főiskola diplomaosztó ünnepségén, ahol 159 végzős diák vehette át diplomáját.

A hagyományoknak megfelelően a beregszászi református templomban tartott tanévzáró és diplomaátadó ünnepségen elmondott beszédében Orosz Ildikó ismertette a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásban kulcsszerepet játszó felsőoktatási intézménynek a most lezárult tanévben folytatott szerteágazó oktatási, kutatási és kulturális tevékenységét. Mint közölte, a főiskolán 954 hallgató számára ért véget a 2016-2017-es tanév. Jelezte, idén 159 végzős diák kap különböző fokozatú - Ukrajnában államilag elismert és magyarországi felsőoktatási intézményekkel folytatott közös képzésben szerzett - diplomát.

Orosz Ildikó kifejtette: az eltelt több mint két évtized alatt a Rákóczi-főiskola sok mindent megélt, de az, ami a felsőoktatási intézménnyel az elmúlt hét esztendő során történt, "maga a csoda". "A magyar állam támogatásának köszönhetően többet fejlődtünk, mint a megelőző 15 évben, helyzetünk stabilizálódott, s hogy megmaradtunk, annak is köszönhető, hogy oázissá váltunk tanárok, diákok, szülők és a kárpátaljai magyar társadalom számára az egyre inkább elsivatagosodó tágabb közegben" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a főiskolán tanulók és oktatók komfortérzete ösztönzőleg hat a munkára. "Köszönjük támogatóinknak, elsősorban a magyar államnak és intézményeinek a támogatást, amivel hozzájárultak sikereinkhez" - mondta a többi között a Rákóczi-főiskola rektora.

A friss diplomásokat köszöntő beszédében Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa arra kérte a végzős diákokat, hogy megszerzett tudásukat fordítsák annak a közösségnek a javára, gazdagítására, gyarapítására, amely lehetővé tette számunkra, hogy felsőfokú végzettségre tegyenek szert az anyanyelvükön. Biztatta a friss diplomásokat, hogy mindennapi munkájukkal - a szüleiktől, tanáraiktól elsajátított tudás birtokában - a közösség mellett fejlesszék saját képességeiket is, hogy a közösség vezetőivé válhassanak, mert, mint fogalmazott, egy közösségnek mindig vezetőkre van szüksége, és minél képzettebbek, sokoldalúbbak a vezetők, annál jobb, annál boldogabb lesz az adott közösség.

Czeslaw Milosz Nobel-díjas lengyel költő szavait idézve, miszerint "az anyanyelv az egyetlen igazi haza", az uniós biztos hangsúlyozta: a Rákóczi-főiskola végzőseinek megadatott, hogy otthon legyenek, hiszen saját anyanyelvükön sajátították el a legmagasabb tudást a legmagasabb szinten, köszönhetően szüleiknek és tanáraiknak.

"Mind Kárpátalja magyarságának, mind Ukrajnának élnie kell az önök jelentette lehetőséggel, tehetséggel, s én, aki egy sokkal nagyobb közösséget, az Európai Uniót képviselem, ígérhetem az EU nevében, hogy mi is segítünk, hiszen nekünk is szükségünk van az önök tehetségére és elkötelezettségére" - emelte ki. "Segítünk azzal is, hogy kezdetektől fogva támogattuk Ukrajna demokratikus építkezését, demokrácia iránti elkötelezettségét, s azt ígérhetem, hogy a jövőben is ott leszünk, mindig segítünk, és mindig figyeljük, hogy Ukrajna demokráciája mindig jó irányban haladjon, legyen szó akár az anyanyelvű oktatásról, legyen szó akár az oktatási vagy a nyelvtörvényről" - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Az ünnepségen az Óbudai Egyetem rektora címzetes egyetemi tanár címmel tüntette ki Orosz Ildikót a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás fejlesztése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!