Orosz jegybankelnök: harmadik negyedéve növekszik az orosz gazdaság

Külföld, 2017.06.05

Oroszország gazdasága immár harmadik negyedéve növekszik - jelentette ki Elvira Naibullina, az orosz központi bank elnöke hétfőn az Állami Dumában.

Naibullina szerint a Bank Rosszii az alacsony infláció biztosítását tartja fő feladatának, aminek kedvező hatását a magánszektor már megérezte és megkezdte a beruházások növelését. Kijelentette, hogy a rubel lebegő árfolyamára való áttérés a kezdeti nehézségek ellenére kedvező hatást gyakorolt a gazdaságra; az olajár 2016-ban bekövetkezett jelentős csökkenése ellenére a pénzügyi stabilitás mutatói a normális keretek között maradtak.

Mint mondta, a nem banki pénzügyi szervezetek szerepe növekedni fog az orosz gazdasági növekedésnek a beruházási modellre való áttérésével. Szavai szerint az orosz központi bank, más ország szabályozóihoz hasonlóan tanulmányozza a nemzeti kriptodeviza bevezetésének lehetőségét.

Beszámolója szerint a Bank Rosszii kedvező gazdasági helyzet esetén, a jelenlegi mintegy 400 milliárdos szintről hosszú távon 500 milliárd dollárra kívánja növelni nemzetközi tartalékait. A központ bank ezen tartalékokat 2014 tavaszán kezdte el aktívan költeni a rubel devalvációja miatt, ezek szintje az év elejei 510 milliárd dollárról novemberig, a lebegő árfolyam bevezetéséig, 428 milliárd dollárra csökkent.

Az orosz parlament alsóházának pénzügyi bizottsága hétfőn támogatásáról biztosította Naibullinának egy második ciklusra való kinevezését. Az Állami Duma pénteken dönt majd a bankelnök Vlagyimir Putyin elnök által javasolt megerősítéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!