Orosz kémfőnök: az ideológiai konfrontáció élesebb, mint a hidegháborúban

Külföld, 2017.04.27

Az ideológiai konfrontáció ma néha élesebb, mint amilyen a hidegháború idején volt - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) igazgatója csütörtökön a VI. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián.

"Az eszmei információs síkon különösen feszültek a konfliktusok. Az ideológiai küzdelem jelenlegi szakasza az élességét tekintve megközelíti a szenvedélyek hidegháborús fellángolását, és időnként már felül is múlja azt. A különbség annyi, hogy az ideológiát most nem a keleti blokk, hanem a nyugati elitek terjesztik, legalábbis az a része, amely nem kíván lemondani a neoliberális, globalista szemléletről" - mondta.

Nariskin szerint a globalizáció és a multikulturalizmus terjesztése odáig fajult, hogy a többség már képtelen megvédeni magát az agresszív kisebbségekkel szemben, és állandó mentegetőzésre, magyarázkodásra kényszerül a saját puszta létezése miatt.

Az orosz kémfőnök úgy vélekedett, hogy az ideológiai küzdelem csak erősödni fog és kiterjed új területekre is. A folyamatot szerint álhírek terjesztése, a tömegekre való hatásgyakorlás innovatív technológiáinak bevetése és virtuális valóság létrehozása jellemzi majd.

"Ebben az igazság utáni világban az információs függetlenség megerősítése nem kevésbé aktuális feladat, mint például a védelmi képesség erősítése vagy a nemzetgazdaság fejlesztése" - fogalmazott Nariskin.

Az orosz hírszerzés igazgatója szerint a Nyugat továbbra is az erő pozíciójából tárgyal Moszkvával, de Oroszországgal szemben ennek a taktikának nincs perspektívája. Hangsúlyozta, hogy az orosz vezetés kizárólag az egyenjogúság és az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása alapján hajlandó együttműködni.

Az Egyesült Államokra célozva Nariskin arra figyelmeztetett, hogy egy ország akaratának ráerőltetése másokra "további káoszhoz vezet a nemzetközi rendszerben". Megítélése szerint ez az összes nemzetközi válság fő oka. Nariskin azt hangoztatta, hogy a Szíria ellen intézett amerikai szárnyasrakéta-csapás megkérdőjelezi a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés lehetőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!