Orosz külügyi szóvivő: az új fegyverek hatására megváltozik Moszkva és Washington párbeszédének minősége

Külföld, 2018.03.02

Moszkva más minőségű párbeszédre számít Washingtonnal az új orosz hadászati fegyverek bemutatását követően - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Govorit Moszkva rádióadónak nyilatkozva.

Zaharova Vlagyimir Putyin csütörtöki beszédét kommentálta, amelyben az orosz elnök azt állította, hogy Oroszország olyan csapásmérő eszközöket fejlesztett ki, amelyeket a létező rakétavédelmi rendszerek nem képesek elhárítani. Az orosz vezető ugyanakkor azt is mondta, hogy a megnövekedett orosz katonai potenciál megbízható garanciája a békének.

A külügyi szóvivő megismételte Putyin érvelését, amely szerint kudarcot vallot Moszkva minden arra irányuló kísérlete, hogy tárgyalásra bírja Washingtont.

"Most már másfajta, minőségi párbeszédre vagyunk készek. Ez most már nem a kérések kérdése lesz és nem annak a magyarázatáé, hogy ez (a tárgyalások hiánya) a biztonságunkat fenyegeti. Ez most már teljesen más pozíciókból folytatott párbeszéd lesz" - mondta Zaharova.

A szóvivő azt állította, védelmi képességeinek növelésével Oroszország mindent megtett azért, hogy elkerülje a katonai összeütközést az Egyesült Államokkal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy helytelen militarista jellegűnek, vagy új fegyverkezési verseny kezdeteként értékelni Putyin bejelentését. Peszkov szerint helytelen az az értelmezés is, amely szerint a katonai volt az elnöki beszédének fő része.

Az elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Putyin üzenetében már az elején a technológiai áttörés gondolatára összpontosított.

"Ebben az esetben Oroszország feladata az, hogy képes legyen önmagánál elérni ezt az áttörést, ehhez mindenünk megvan, mert a világ ugráló fejlődési pályán halad és számunkra most az a legfontosabb, hogy meglovagoljuk ezt a technológiai hullámot" - mondta.

"Oroszország olyan ország volt és marad, amely kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteletre és a kölcsönös bizalomra épülő együttműködésre törekszik a világ minden országával" - mondta a szóvivő, hozzáfűzte, hogy Putyin csütörtökön erről is szólt, de ezt "érzelmi okok miatt" kevésbé vették észre.

Peszkov szerint a bemutatott új orosz fegyvertípusok a nukleáris paritás fenntartását szavatolják és választ jelentenek arra, hogy az Egyesült Államok felmondta a rakétavédelmi rendszerekről szóló, 1972-es ABM-szerződést. Rámutatott, hogy Washington egy globális rakétavédelmi rendszert kiépítésén dolgozik, amely a jövőben képes lett volna megbontani a hadászati erőegyensúlyt és semlegesíteni az orosz hadászati erőket.

Emlékeztetett rá, hogy Putyin már 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is óva intette az Egyesült Államokat ettől, arra figyelmeztetve, hogy Oroszország kénytelen lesz a stratégiai paritás helyreállításának útjára lépni. Ezt, mint mondta, Moszkva egy aszimmetrikus és összehasonlíthatatlanul olcsóbb módszerrel, a rakétavédelmi rendszereket meghaladni képes csapásmérő eszközök fejlesztésével érte el.

Egy újságírói felvetésre válaszolva, amely szerint Moszkva olyan fegyverekre tett szert, amelyek ellen a másik fel nem lépes védekezni, Peszkov kijelentette: "a másik oldalnak szintén vannak olyan fegyverei, amelyek ellen Oroszország nem tud védekezni, ebben áll a paritás".

"Ez a záloga annak, hogy a fegyvereket nem fogják bevetni. Oroszország pedig nem fejleszt olyan fegyverrendszereket, amelyek semlegesítik az ellenfél stratégiai erőit, ennek a megértése nagyon fontos" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mely országokra gondolt Putyin, amikor beszédében Moszkva által megvédendő szövetségesekről beszélt, Peszkov azt mondta, hogy Oroszországnak vannak kötelezettségei a Kollektív Biztonsági Szerződés többi tagállamával - Fehéroroszországgal, Örményországgal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, és Tádzsikisztánnal - szemben "és vannak más szövetségesi kötelezettségei is". A pontosítási kérelemre, hogy ez a kijelentés vajon Szíriára is vonatkozik-e, a szóvivő kijelentette, hogy Szíria Oroszország szövetségese, de a két ország között nem született "átfogó dokumentum a szövetségesi viszonyról".

Peszkov visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország az új fegyverek kifejlesztésével megsértett volna bármilyen fegyverzetkorlátozási megállapodást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!