Orosz lap: főleg a helyi alkalmazottjaikat bocsátják el az amerikai képviseletek Oroszországban

Külföld, 2017.08.31

Legkevesebb 600 orosz és mintegy 100 amerikai alkalmazottjuktól válnak meg az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletek, amelyeknek Moszkva követelésére szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkenteniük személyzetük létszámát - írta csütörtöki számában az RBK című orosz gazdasági napilap.

A lap értesülései szerint az elbocsátandó orosz alkalmazottaknak "nagyon nagylelkű", az orosz munkatörvénykönyvvel összhangban álló végkielégítést folyósítanak. Azok közülük, akik több mint 15 évig álltak az amerikai képviseletek alkalmazásában, egyesült államokbeli munkavállalásra és letelepülésre jogosító "zöld kártyáért" folyamodhatnak.

A létszámcsökkentés elsősorban a kulturális projekteket szervező részleget sújtják. Az RBK szerint ennek támogatásával Oroszország-szerte mintegy 30 olyan amerikai központot vagy "sarkot" hoztak létre, amelyben az Egyesült Államok történelméről és kultúrájáról lehetett tájékozódni.

Ivan Cvetkov, a Szentpétervári Állami Egyetem Amerika-kutatási tanszékének docense szerint törvényszerű, hogy elsősorban a kulturális kapcsolatokért felelős alkalmazottakat bocsátják el, mert az ukrajnai válság 2014-ben történt kirobbanása óta mind Oroszországban, mind Nyugaton megcsappant az érdeklődés a "lágy erő", vagyis a kultúra nemzetközi vélemény- és imázsformáló potenciálja iránt.

Ivan Kurilla, a szentpétervári Európai Egyetem amerikanisztikaprofesszora ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Donald Trump amerikai elnök pazarlásnak tartja a kulturális diplomáciát. Ez a szakértő megítélése szerint hosszú távon károsan hat a kétoldalú viszonyra, mert a kapcsolatoknak éppen ez a szférája járul hozzá a partner emberi arculatának megőrzéséhez.

Válaszul az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására, valamint orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végi kiutasítására, Putyin elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie a létszámot nagykövetségén és három konzuli képviseletén. Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint így mindkét országnak egyformán 455 külügyi alkalmazottja marad a másikban.

Az amerikai képviseleteken a létszámcsökkentésre hivatkozva augusztus 23-án felfüggesztették a vízumkiadást, amelyet péntektől kizárólag a moszkvai nagykövetség konzulátusán újítnak fel. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy lelassul a beutazási engedélyek kiállításának üteme.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a bejelentést úgy kommentálta, hogy Washington, a "színes forradalmak" szervezésének logikáját követve, újabb kísérletet tesz arra, hogy az orosz állampolgárok körében elégedetlenséget szítson saját kormányukkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!