Orosz vadászgép - A Krím megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat Törökországgal

Külföld, 2015.11.25

A Krím félsziget felfüggeszti gazdasági, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a tengeri hajózást is - jelentette be szerdán Szerhij Akszjonov, a Moszkva által törvénytelenül elcsatolt ukrán terület oroszbarát vezetője.

A krími politikus így reagált arra, hogy előző nap a török légierő lelőtt egy orosz harci gépet, amely Ankara szerint megsértette az ország légterét a szíriai határnál. Moszkva szerint viszont a gép végig Szíria légterében haladt.

"Egyértelműen az a véleményünk, hogy a krímieknek részt kell venniük a török élelmiszerek és egyéb termékek bojkottjában" - szögezte le Akszjonov ukrán és orosz hírforrások szerint azt követően, hogy megbeszélést folytatott Makszim Topilin orosz munkaügyi és népjóléti miniszterrel.

Felszólította a félsziget lakóit, hogy ne utazzanak Törökországba. "Nem azért, mert veszélyes lenne számukra odautazni, hanem azért, mert jelenleg ez az állam ellenséges érzelmeket mutat Oroszországgal szemben. Most nem kívánunk török üzletemberekkel együttműködni, és nincs kétségem afelől, hogy a krímiek támogatnak ebben minket" - hangoztatta Akszjonov.

A török termékek bojkottjára felszólító vezetők közül az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Gennagyij Onyiscsenkót, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság volt vezetőjét, aki szerint "minden megvásárolt török paradicsom befektetés egy újabb légvédelmi rakétába".

Törökország szoros kapcsolatokat ápol a félszigeten élő nagy létszámú krími tatár kisebbséggel. Ankara határozottan kiáll a krími tatárok jogaiért, és több ízben leszögezte, hogy nem ismeri el a félsziget Oroszországhoz csatolását.

Az ukrán élelmiszerek és termékek már két hónapja nem kaphatók a megszállt félsziget üzleteiben, azóta, hogy a krími tatárok kezdeményezésére önkéntesek blokád alá vették a dél-ukrajnai Herszon megyéből a félszigetre vezető közutakat, és nem engedik be az áruszállító kamionokat. Az ukrán kormány a héten hivatalosan is elrendelte a Krím blokádját közúton, vasúton és tengeren egyaránt.

A múlt hét végén az ukrán áramszolgáltatás is leállt a félsziget felé, miután ismeretlenek megrongálták a vezetékeket. Orosz jelentések szerint a Krímben szigorú áramkorlátozásokat vezettek be, a városokban nincs közvilágítás. Egy krími hírportál ugyanakkor közzétett egy videofelvételt arról, hogy a teljes sötétségbe burkolózott krími főváros, Szimferopol központjában egyetlen fényfolt látható: egy óriásplakát Vlagyimir Putyin orosz elnök fényképével, amelynek kivilágítását nem kapcsolták le, miközben az áramhiány miatt az iskolákban szünetel a tanítás, és a kórházakban sem minden osztályon van áram.

A krími hatóságok szerdai közlése szerint jelenleg 803 lakott település van áram nélkül, a kimaradás csaknem egymillió lakost érint. Több töltőállomásnál elfogyott a benzin, ahol kapható, ott pedig az eddiginél magasabb áron lehet hozzájutni. Jelentősen megcsappant a készlet dízel üzemanyagból is, amellyel az áramgenerátorokat működtetik a félszigeten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!