Oroszország 9 milliárd dollárnyi kötvény kibocsátására készül a következő három évben

Külföld, 2017.06.29

Oroszország a 2018-2020-as időszakban évi 3 milliárd dollárnyi hitelhez akar jutni a globális tőkepiacokon - jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

A pénzügyi tárca júniusban sikeres eurókötvény-kibocsátást hajtott végre, 3 milliárd dollár értékben.

A csütörtöki kormányülésen Sziluanov azt közölte, hogy az államháztartási hiány 2018-ra 1,6 százalékra csökken. A miniszter javasolta, hogy jövőre egységesen 2 százalékkal csökkentsék a kiadásokat és ezáltal egy 77 milliárd rubeles (több mint 335 milliárd forint) tartalékot hozzanak létre. Az orosz államadósság a GDP 12,9 százaléka volt a múlt év végén.

Oroszország júniusban 1 milliárd dollár értékben kiadott, 10 éves kötvényeinek hozama évi 4,25 százalék, a 2 milliárd értékben kiadott 30 éveseké pedig 5,25 százalék volt.

Az orosz pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy idén 3 milliárd euróért tervez új kötvényeket piacra dobni és 4 milliárd dollárért lejáró adósságpapírokat újakra cserélni.

A kötvények iránti kereslet elérte a 6,6 milliárd eurót.

A kötvényelhelyezés szervezője, a VTB Capital szerint a kötvény vásárlóinak nagy része külföldi, elsősorban amerikai befektető volt, de voltak európai és ázsiai vevők is.

Oroszország tavaly májusban bocsátott ki először devizakötvényt - 1,75 milliárd dollárnyi 10 éves papírt - azóta, hogy nemzetközi pénzügyi szankciókkal sújtották a Krím annektálása miatt. Előzőleg 2013 szeptemberében adott el utoljára kötvényeket külföldön, akkor 7 milliárd dollár értékben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!