Oroszország diplomatastátust kért a szerbiai humanitárius központban dolgozó állampolgárai számára

Külföld, 2017.10.17

Oroszország ismét diplomatastátust kért azon állampolgárai számára, akik a nisi orosz-szerb humanitárius központban dolgoznak. A központ az Egyesült Államok szerint orosz kémközpont lehet, illetve könnyen azzá válhat, ám ezt az értesülést eddig senki nem tudta megerősíteni.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint Alekszandr Csepurin orosz nagykövet kedden Belgrádban találkozott Aleksandar Vucic államfővel, akitől a humanitárius központban dolgozók számára diplomatastátust kért, mert - mint mondta - az ott végzett munka megköveteli ezt.

A szerb köztársasági elnök kitért a határozott és azonnali válaszadás elől, annyit mondott: a függetlenség és a katonai semlegesség politikáját követve Szerbia továbbra is jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal.

Az Egyesült Államok többször is aggodalmának adott hangot a központtal kapcsolatban, Washington szerint ugyanis a dél-szerbiai Nisben található intézmény közel fekszik a NATO-tag Bulgária, valamint az amerikai támaszponttal rendelkező Koszovó határához, így könnyen kémközponttá válhat. Moszkva számos alkalommal tagadta, hogy a jótékonyságért felelős központ megfigyelést végezne.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia vezetése többször is kijelentette, nem kíván csatlakozni semmilyen katonai tömbhöz, és igaz ugyan, hogy stratégiai célja a teljes jogú EU-tagság, mindazonáltal nem akarja megszakítani a kapcsolatot Oroszországgal, Moszkvához ugyanis történelmi, kulturális és vallási kapcsolatok kötik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!