Oroszország eurókötvényt bocsátott ki 3 milliárd dollár értékben

Külföld, 2017.06.21

Oroszország 10 és 30 éves lejáratú, 3 milliárd dollár értékben eurókötvényt bocsátott ki az elmúlt két napban - közölte kedd éjjel az orosz pénzügyminisztérium.

Az 1 milliárd értékben kiadott, 10 éves kötvények hozama évi 4,25 százalék, a 2 milliárd értékben kiadott 30 éveseké pedig 5,25 százalék, a kuponok kifizetése mindkét pappír esetében félévenként történik.

Az orosz pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy idén 3 milliárd euróért tervez új kötvényeket piacra dobni és 4 milliárd dollárért lejáró adósságpapírokat újakra cserélni.

A kötvények iránti kereslet elérte a 6,6 milliárd eurót. Minden, a tranzakcióval kapcsolatos elszámolást pénteken a Nemzeti Elszámolási Letéten az Euroclearen keresztül fognak elvégezni. A kötvényelhelyezés szervezője, csakúgy, mint az elmúlt években a VTB Capital volt.

A VTB Capital szerint a kötvény vásárlóinak nagy része külföldi, elsősorban amerikai befektető volt, de voltak európai és ázsiai vevők is.

Az orosz államadósság a GDP 12,9 százaléka volt a múlt év végén.

Oroszország tavaly májusban bocsátott ki először dollárban jegyzett eurókötvényt azóta, hogy nemzetközi pénzügyi szankciókkal sújtották a Krím annektálása miatt. Az 1,75 milliárd dollár összegű, 10 éves lejáratú adósságpapír kibocsátásában az orosz VTB Capital segédkezett.

Oroszország előzőleg 2013 szeptemberében adott el utoljára kötvényeket külföldön, akkor 7 milliárd dollár értékben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!