Oroszország megállapodást kötött Irakkal T-90-es típusú harckocsik szállításáról

Külföld, 2017.07.20

Oroszország megállapodást írt alá Irakkal arról, hogy nagy mennyiségben orosz gyártmányú T-90-es típusú harckocsikat szállít az ottani hadseregnek - jelentette az Interfax orosz hírügynökség Vlagyimir Kozsinra, az orosz elnök haditechnikai együttműködés kérdéseiben illetékes tanácsadójára hivatkozva.

A tanácsadó a Kremlhez közeli Izvesztyija napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában annyit árult el, hogy a szerződés "valóban nagy mennyiségű harckocsiról" szól. Az árról nem nyilatkozott.

Az orosz stratégiai és technológiai elemző központ szakértői tudni vélik: a megállapodás értéke meghaladhatja az egymilliárd dollárt (290 milliárd forint) is, a harckocsik száma pedig a néhány százat.

Az Izvesztyija úgy tudja, hogy a korszerűnek számító T-90-es harckocsik a szíriai és iraki harcok során keltették fel a bagdadi védelmi tárca figyelmét, az orosz harci jármű ugyanis nagyfokú mozgékonyság és tűzerő mellett viszonylag kis súlyú. A harckocsit az orosz és a szíriai hadseregen kívül Algéria, Azerbajdzsán és India tartja hadrendben.

Az Izvesztyija emlékeztetett az iraki védelmi tárca korábbi bejelentésére, miszerint több mint 70 darab T-90-est vásárol Oroszországtól. A lap szerint azonban ez csak az első szállítmány lesz, amelyet továbbiak követnek majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!