Oroszországban letiltották Hodorkovszkij mozgalmának honlapját

Külföld, 2017.12.12

Letiltották Oroszországban az emigrációban élő Mihail Hodorkovszkij által alapított és finanszírozott, ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalom honlapjának hozzáférhetőségét.

Az erről szóló döntést az ügyészség kérése alapján kedden hozta meg a orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor). Az indoklás szerint a tájékoztatási és információtechnikai törvény előírja az azokhoz a honlapokhoz való hozzáférés blokkolását, amelyek tömeges rendbontásra, szélsőséges tevékenységre, törvényellenesen megtartandó tömegrendezvényekre hívnak fel, vagy amelyeken az Oroszországban betiltott külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezetek anyagait közlik.

Ugyanezen jogszabály alapján a Roszkomnadzor a Nyitott Oroszország (or.team) mellett letiltotta a Nyitott Választások (ov.openrussia.org), a Nyitott Egyetem (openuni.io) és a khodorkovsky.ru weboldalt is. Az oldalak a legtöbb oroszországi szolgáltatónál nem elérhetők.

Az ügyészség egyébként arra kérte a hatóságot, hogy tiltsa le mind a 11, Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezet weboldalait.

Az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) 2017. november 15-én fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy bírósági végzés nélkül elérhetetlenné tehessék belföldön az Oroszországban nemkívánatosnak minősített szervezetek honlapját.

Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembekerült Vlagyimir Putyin elnökkel, és 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén elítélték. A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban az orosz elnök kegyelemben részesítette, s ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott. Hodorkovszkij onnan azonban továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A Nyitott Oroszországot Hodorkovszkij 2015 novemberében alapította. A mozgalom elnöki tisztéről idén április 15-én mondott le. A főügyészség a szervezetet április 27-én minősítette nemkívánatosnak, másnap pedig az igazságügyi tárca felvette ezen szervezetek hivatalos nyilvántartásába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!