Oroszországi blokkolása miatt EJEB-jogorvoslatért folyamodott a Telegram

Külföld, 2018.06.18

Panasszal fordult az Európai Emberi Jogok Bíróságához (EJEB) kedden a Telegram üzenetküldő szolgáltató az oroszországi blokkolása miatt.

Pavel Csikov, a Telegramot képviselő Agora nemzetközi jogvédő csoport vezetője a Telegram-csatornáján közzétett posztjában rámutatott, hogy a szolgáltatóhoz való oroszországi hozzáférés műszaki akadályoztatása nemcsak a Telegramot sújtja, hanem a szolgáltató által biztosított biztonságos internetes kommunikáció 15 millió felhasználóját is. Közölte, hogy az Agora hamarosan semmítési kérelemmel fordult a moszkvai városi bíróság elnökségéhez, és szükség esetén a legfelsőbb bírósághoz fordul majd.

Csikov rámutatott, hogy a Telegram lehetővé teszi a nyilvános csatornák vezetését, ami "a hagyományos tömegtájékoztatási eszközök erős állami cenzúrázása mellett az információterjesztés és a társadalmi-politikai eszmecsere kevés szabad forrásainak egyike".

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) április 16-án megkezdte a Telegram blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató nem adta ki kommunikációs kódkulcsait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

Az FSZB ezeket arra hivatkozva kérte ki, hogy a Telegram a terroristák közkedvelt eszköze. A Telegram szerint ez műszakilag nem megvalósítható, mert a szolgáltató a végpontok közötti titkosítást használja.

A Roszkomnadzor, meggátolandó a korlátozás megkerülését, az Amazon, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Twitter, a Yahoo, a Yandex, a VKontaktye, az Odnoklassznyiki és más társaságok több millió IP-címét blokkolta, zavart okozva számos szolgáltató működésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!