Összeegyeztethető az uniós elnökség betöltése a parlamenti választás megtartásával az osztrák kancellár szerint

Külföld, 2017.05.04

Összeegyeztethető az európai uniós soros elnökség betöltése a parlamenti választás megtartásával - vélekedett Christian Kern osztrák kancellár a Die Presse című osztrák lapnak adott interjúban, amely a csütörtöki számban jelent meg.

Ausztriában 2018 őszén tartanak parlamenti választást. Mivel Ausztria 2018 második felében az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét is betölti, és jövőre négy tartományi választás is esedékes az országban, találgatások folynak arról, hogy módosítják-e a kitűzött időpontot.

A kancellár a Die Pressének adott interjúban elvetette az előrehozott választás lehetőségét, és arról is beszélt, hogy amennyiben a koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiban valaki ezt szorgalmazza, "annak legyen bátorsága mindezt a nyilvánosság előtt is vállalni".

Kern meglátása szerint az elkövetkező kampány tartalmi kérdésekről, Ausztria jövőjéről fog szólni. Kitért arra is, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) a következő kampány hajrájában az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) lesz majd nagy vitája. Az SPÖ elnöki tisztségét is betöltő kancellár azt mondta, hogy az FPÖ-vel szemben megpróbálnak egy nyitott, Európa-párti és haladó világképet felvázolni.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ugyan a két kormányzó pártot, az SPÖ-t és az ÖVP-t különböző felfogású emberek alkotják, a megkötött koalíció működése érdekében mégis együtt kell dolgozniuk. "Megegyeztünk egy megújult kormányzati programban, ez iránt elkötelezettnek érzem magam" - jelentette ki Christian Kern.

A menekültkérdésben a miniszter a szolidáris társadalom fontosságát hangsúlyozta. "Ausztria a menekültügyben sokat teljesített, most pedig azzal kell foglalkoznia, hogy integrálja az ide érkezetteket" - mondta és hozzátette: Ausztriának a humanitárius kérdésekben a lehetőségeinek határáig kell elmennie, azonban azt nem szabad átlépnie.

A Profil című osztrák lapban április végén közölt felmérés szerint az FPÖ a legnépszerűbb párt Ausztriában, a válaszadók 32 százaléka szavazna rájuk, míg a koalíció nagyobbik pártja, az SPÖ 28, a kisebbik párt, az ÖVP 24 százalékon áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!