Összeül a lengyel-ukrán államfői tanácsadó bizottság a feszültté vált kapcsolatok miatt

Külföld, 2017.11.11

Andrzej Duda lengyel és Petro Porosenko ukrán elnök szombati megállapodása szerint a jövő héten Krakkóban összeül a lengyel-ukrán államfői tanácsadó bizottság, hogy megvitassa a kétoldalú kapcsolatok helyzetét - közölte a PAP hírügynökséggel a lengyel elnöki kabinetfőnök.

A bizottság összehívását Petro Porosenko még szerdán kezdeményezte, miután feszültebbé vált a lengyel-ukrán viszony, egyebek között az ukrajnai lengyel tömegsírok akadozó feltárása, majd a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által bejelentett, egyes ukrán tisztségviselők lengyelországi beutazását tiltó "fekete lista" miatt.

Krzyszof Szczerski kabinetfőnök, külügyi államtitkár elmondta: Porosenko szombaton a lengyel nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából hívta fel telefonon Dudát, és a beszélgetés során "aláhúzta, hogy Ukrajna stratégiai partnernek és mintának tartja Lengyelországot".

A két államfő abban állapodott meg, hogy jövő héten Krakkóban tárgyal a lengyel-ukrán államfői tanácsadó bizottság. A testületet a két ország államfő közötti megállapodások megvalósításának elősegítésére, az ukrán-lengyel baráti viszony elmélyítésére hozták létre. Duda és Porosenko tavaly augusztusban írt alá stratégiai partnerségi nyilatkozatot.

Szczerski közölte: a tanácsadó bizottság ülésének célja az, hogy megbeszéljék a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, különös tekintettel Andrzej Duda decemberre tervezett ukrajnai útjára. A munkalátogatás során a lengyel elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) januártól betöltendő nem állandó lengyel tagság kapcsán egyeztetne az ukrán válság megoldásáról. Duda pénteken egy interjúban elmondta: hivatala jelenleg mérlegeli, hogy sor kerüljön-e a látogatásra.

A krakkói megbeszélés másik témája a Keleti Partnerség november 24-én esedékes brüsszeli csúcstalálkozója lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!