Osztrák-magyar belügyminiszteri találkozó Bécsben

Külföld, 2018.10.15

     Bécs, 2018. október 15., hétfő (MTI/APA)) - Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter hétfőn megerősítette kételyeit az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban. Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Kickl közvetve elítélte, hogy - mint az APA hírügynökség jelentette - az egyezmény kényszercselekvést írhat elő az abban résztvevők számára.

Kickl jelezte, hogy jelenleg elemzik a csomagot, és ezzel kapcsolatban azt, hogy az milyen veszélyeket rejthet magában Ausztriára nézve.

A magyar belügyminiszter az APA szerint jelezte: Magyarország nem hagyja, hogy előírják számára, miként kezelje a migrációt.

Az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján elfogadandó megállapodás 10 alapelvet és 23 célt tartalmaz, valamint célonként egy-egy katalógust a megvalósítás lehetséges, önkéntes eszközeiről. Az alapelvek között szerepel például az emberi jogok tiszteletben tartása, a célok között pedig a határok biztonsága és az embercsempészet elleni küzdelem.

Kickl és Pintér találkozójának középpontjában, a menekültpolitika és a határbiztonság állt, és tárgyalásokat folytattak az osztrák lovasrendőrség kiépítéséről.

Sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter kiemelte: Magyarország fontos partner az európai menekült és migrációs politika paradigmaváltásának előmozdításában.

Pintér Sándor hangsúlyozta: az elnökség lehetőség Ausztria számára arra, hogy az európai politikát elmozdítsa a menekültpolitika új irányába. Kickl elmondta, hogy Dániával együtt decemberig kidolgoznak egy hét pontból álló tervet a menekültpolitika kezelésére.

Magyarország két rendőrlovat ajándékozott Ausztriának, és szakértőket is rendelkezésre bocsát, hogy segítsék az osztrák lovasrendőrség felállítását. Pintér Sándor elmondta, hogy Magyarország kiváló tapasztalatokat szerzett a lovasrendőrséggel a határvédelemben, a vidéki rendőri jelenlétet és a focihuligánok elleni fellépés területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!