Osztrák elnök: a nacionalizmus nem oldja meg a problémákat

Külföld, 2017.02.14

Egyetlen problémát sem lehet megoldani azzal, ha megsértjük mások méltóságát, és elutasítunk mindent, ami különbözik tőlünk, ha korlátozzuk az alapvető jogokat vagy új falakat építünk és a nacionalizmust támogatjuk; ezzel csak újabb problémákat hozunk létre - jelentette ki Alexander Van Der Bellen osztrák államfő az Európai Parlament plenáris ülésének keddi ülésnapján Strasbourgban.

Van Der Bellen első hivatalos külföldi útján tartott strasbourgi beszédében hangsúlyozta, hogy Európának példát kell mutatnia, és egyesítve erőit közösen kell fellépnie a populista mozgalmak erősödő hangja ellen.

Kiemelte: Európa büszke lehet arra, hogy a kölcsönös tisztelet és az együttműködés által békét teremtett, ezért arra kérte az Európai Parlament képviselőit, hogy előzzék meg Európa lerombolását.

"Egy fa kivágása alig néhány perc, de az, hogy újra kihajtson és fává cseperedjen, évtizedeket vesz igénybe" - fogalmazott. A rombolás utáni újjáépítés sok munkával és még több idővel jár - tette hozzá.

Beszédében arra szólította fel az unió polgárait, ne hagyják magukat befolyásolni a régi nacionalisták és az unió kritikusai által. A fiatal szavazók meg szeretnék találni jövőjüket az Európai Unióban - hangsúlyozta.

Van Der Bellen kifejtette: olyan európai jövőben bízik, amely az alapvető értékeken, a jogállamiságon, az emberi jogokon, a szabadságon, az egyenlőségen, a testvériségen és a szolidaritáson alapszik, és példaként szolgálhat az egész világnak.

"Az európai eszme nagyszerű és egyedülálló. Megér minden befektetett munkát. Ha valaki egyértelműen kiáll az európai eszme mellett, azzal meg lehet nyerni egy választást" - mondta az osztrák elnök.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta, hogy 20 évvel uniós csatlakozása után Ausztria egy jól működő gazdasággal a közös piac központi szereplője Európa szívében, az uniós tagság és a bővítési politika európai sikertörténete.

Kijelentette, a Római szerződés 60. évfordulójára készülve számít Ausztriára, hogy kulcsszerepet játszik egy erősebb és hatékonyabb Európa megteremtésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!