Osztrák külügyminiszter: a felelős politikai cselekedetekhez elengedhetetlenek a földrajzi ismeretek

Külföld, 2018.03.01

A földrajz történelmileg és politikailag meghatározó szerepéről tartott előadást az osztrák külügy- és integrációs miniszter az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen csütörtökön.

Karin Kneissl A földrajz visszatérése című előadásában Otto von Bismarck egykori német kancellárt idézve azt mondta, a földrajz a történelem "állandója", és habár úgy tűnik, hogy ki vagyunk szolgáltatva a történelem ezen állandójának, a geopolitikai összefüggések felismerése lehetőséget kínál arra, hogy cselekedeteinket hozzáigazítsuk, és felelős döntéseket hozzunk.

A földrajz az évszázadok során mindig befolyásolta a politikai, gazdasági és katonai döntéseket, de a topográfia mellett más tényezőket is figyelembe kell venni, így az éghajlatot, a hozzáférést a természeti erőforrásokhoz vagy a demográfiát - jelezte a miniszter.

Azt mondta, Európában évszázadokon keresztül okozott konfliktust a politikai és a "természetes határok" összehangolása, mára viszont már általában a határok a tájak adottságait követik. A volt gyarmatokon azonban nem ez a helyzet, ott sokszor nem voltak és ma sincsenek tekintettel a természeti határvonalakra - tette hozzá.

Karin Kneissl szerint a földrajz a nyelvre is hatással lehet, például a hidegháború terminológiájában Európa Nyugatra és Keletre oszlott, és habár a megjelölés nem feltétlenül állt összhangban a földrajzzal, mégsem kérdezte meg senki, hogy Bécs miért számít Nyugatnak, annak ellenére, hogy keletebbre fekszik, mint Prága.

A különböző elnevezések ellentétekhez is vezethetnek, Korea és Japán arról nem tud megegyezni, hogy Japán-tengernek vagy Keleti-tengernek nevezzék a két ország közötti tengert - tette hozzá.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadás előtti bevezetőjében arról beszélt, hogy a közös történetek ismerete és az azonosságok felismerése az európai államok között integráló erővel bírhat, és így újszerű regionális politika jöhet létre.

Hozzátette, hogy Magyarországon nagyon magas, 80 százalék körüli az Európai Unió támogatottsága, ugyanakkor az ország szeretné a történelem során szerzett tapasztalatok alapján átalakítani az EU-t. "Bízunk benne", hogy az új osztrák kormánnyal "együtt dolgozhatunk" ezen a közös célon - emelte ki a miniszter.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!