Osztrák külügyminiszter: Ausztria hidat jelent Nyugat- és Kelet-Európa között

Külföld, 2016.12.09

Ausztria hidat jelent Nyugat- és Kelet-Európa között, és fel sem merült a kérdés, hogy az ország részt vegyen egy "keleti szövetségben" a visegrádi országokkal - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy pénteken megjelent interjúban.

Ausztria jó kapcsolatokat ápol az Amerikai Egyesült Államokkal és Oroszországgal is - hangsúlyozta az APA osztrák hírügynökségnek az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó Kurz.

Kijelentette, hogy Ausztria "hagyományosan szoros viszonyt" tart fenn Németországgal, ugyanakkor jól együttműködik a keleti szomszédjaival is.

Kiemelte, hogy az Európai Unió tagországai között "nincs és nem is lehetnek" első- és másodrangúak.

Az újságíró arra is kitért, hogy a miniszter korábban részt vett a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) kampányrendezvényén, és emiatt bírálatok érték.

"Minden pártcsalád ezt csinálja. Ebben nincs semmi különös" - mondta erre Kurz.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kampányrendezvényén is felszólalna-e, az osztrák külügyminiszter azt mondta: volt már vendége magyarországi rendezvénynek, és természetesen kapcsolatban áll a magyar politikusokkal, különösen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akivel - szavai szerint - kitűnően működnek együtt.

Kurz elmondta: a vasárnap megválasztott ausztriai államfővel, Alexander Van der Bellennel "remekül" fognak együttműködni, és jól fogják képviselni az országot nemzetközi szinten. Mint fogalmazott, az uniós szintű kérdésekben száz százalékig egyetértenek. Utalt arra is, hogy a korábbi államfővel, Heinz Fischerrel is "mindig kiválóan" ment a közös munka.

Elmondta: már májusban megbeszélést folytatott Van der Bellennel. "Tudom, hogy az új elnök számára fontos Ausztriának az unióban és a nemzetközi szervezetekben betöltött erős szerepe, ebben teljesen egyetértünk" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!