Osztrák külügyminiszter: Ausztria megtiltja, hogy osztrák területen szavazást tartsanak a halálbüntetés törökországi visszaállításáról

Külföld, 2017.05.05

Ausztria elutasítja, hogy a területén szavazást tartsanak a halálbüntetésről esetleges törökországi visszaállításáról - közölte az APA osztrák hírügynökséggel pénteken Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki szerint minderre nemzetközi jogi keretek adnak lehetőséget.

A néppárti miniszter szerint egy külföldi referendum saját országon belüli megrendezését területi szuverenitásra hivatkozva lehet megtagadni. Sebastian Kurz úgy látja, hogy a halálbüntetés bevezetésének terve jogos alapot ad egy hasonló döntés meghozatalához.

Andreas Schieder, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője ugyanerre az álláspontra helyezkedett és jogi kötelességnek nevezte egy halálbüntetésről szóló szavazás megakadályozását.

Az áprilisban megtartott törökországi népszavazáson, amely az alkotmánymódosításról és a mindenkori államfő jogkörének kiszélesítéséről szólt, több mint százezer Ausztriában élő török szavazhatott, többségük Recep Tayyip Erdogan török elnök terveit támogatta. Erdogan a tavalyi puccsot követően szorgalmazza a halálbüntetés visszaállítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!