Osztrák választás - A menekültügyről szólt a három legesélyesebb párt elnökének vitája

Külföld, 2017.09.15

Elsősorban a menekültügyről, továbbá szociális kérdésekről szólt az osztrák parlamenti választásokon legesélyesebb három párt elnökének televíziós vitája, amelyet pénteken, pontosan egy hónappal a választás előtt rendeztek a felső-ausztriai Linzben.

A vita az egyetlen olyan nyilvános szópárbaj volt, amelyen Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke együtt vett rész. A vita mintegy ezerfős publikum előtt zajlott, a televízió élőben közvetítette. Jellemzően a menekültügy, a bevándorlás, az oktatás, a gazdaság és az adók kérdéséről esett szó.

Sebastian Kurz kiállt a bevándorlás korlátozása mellett. Meglátása szerint illúzió azt hinni, hogy a származási országban nyújtott segítség megoldhatja a migráció problémáját. Úgy vélte, hogy a legtöbb bevándorló nem a legszegényebb, hanem "kicsit fejlettebb" országokból érkezik. Kurz kiért arra is, hogy Hans Peter Doskozil szociáldemokrata védelmi miniszterrel a migráció kérdésében jobban együtt tudott dolgozni, mint a kancellárral.

Heinz-Christian Strache inkább a menekülteknek nyújtott természetbeni juttatásokat növelné a pénzbeli támogatás helyett. Egyúttal leszögezte, hogy a menekültügyi konvenció azt írja elő, hogy az első biztonságos országban kell maradnia az embereknek. Az FPÖ vezetője megjegyezte, hogy a néppárt a szabadságpárt álláspontját "másolja" menekültügyben.

A két politikus egyhangúlag kiállt a szigorúbb határellenőrzést mellett.

Christian Kern kancellár egyetértett a földközi-tengeri menekültútvonal lezárásával, azonban elsősorban a szociális igazságosság és az oktatás témáira koncentrált. Arra hívta fel vitapartnerei figyelmet, hogy az oktatás kérdését ne csak a bevándorlás szempontjából elemezzék. Hangsúlyozta, hogy az SPÖ gazdasági és adóügyi javaslatai a néppárti és a szabadságpárti tervekkel szemben "komoly és finanszírozható" elképzelések, amelyek tehermentesítik a kisebb jövedelemből élőket is.

A jelöltek egyetértettek abban, hogy a digitalizáció kihívásokat és lehetőségeket egyaránt jelent, és az ország ezen a területen elért sikereiről beszéltek. Kurz arra figyelmeztetett, hogy nem szabad csakis a digitalizáció negatív oldalát nézni, hiszen ugyan szűnnek meg emiatt munkahelyek, de egyúttal újak is lesznek.

A Der Standard című lap értékelése szerint a mintegy másfél órás vita alatt tartalmilag alig hangzott el új megállapítás vagy támadás, és arra sem kapott a hallgatóság egyértelmű választ, hogy milyen koalíciós együttműködés várható a választásokat követően.

A Kurier című lap kedélyes és laza hármas párbajnak nevezte a vitát, amely szerinte "meglepően civilizáltan" zajlott. Az egész vita során érződött, hogy a néppárt és a szabadságpárt nemcsak a bevándorlás kérdésében képvisel közös álláspontot, hanem például az oktatásügy területén is - írja a lap.

A Die Presse című lap kommentárjának szerzője úgy vélte, hogy a vita nem volt igazán támadó hangvételű, hiszen a három vitapartner közül kettőnek majd a választásokat követően koalíciót kell kötnie egymással.

Egy hónappal a választás előtt a felmérések továbbra is határozott néppárti előnyt mutatnak, a második-harmadik helyért pedig szoros szociáldemokrata-szabadságpárti küzdelmet jeleznek előre. A héten bemutatott felmérések szerint a legtöbb osztrák választó még mindig a néppárti-szabadságpárti koalíciót részesítené előnyben, ugyanakkor növekedett a jelenlegi szociáldemokrata kancellár, Christian Kern bizalmi indexe is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!