Osztrák választás - Az osztrák kancellár túl korán kezdi a mozgósítást a szakértők szerint

Külföld, 2017.09.06

A kancellár mindent egy lapra tett fel, amikor a néppárti-szabadságpárti koalíció ellen próbált mozgósítani, azonban ebből a manőverből rossz esetben a kis pártok profitálhatnak - állapították meg osztrák lapok szerdán.

Több mint öt héttel a választás előtt készült felmérések továbbra is határozott néppárti előnyt mérnek, a második-harmadik helyért pedig szoros szociáldemokrata-szabadságpárti küzdelmet jeleznek előre.

Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) sugárzott vitaműsorban még hétfőn azt mondta, hogy amennyiben az SPÖ második helyen végez a parlamenti választáson, úgy ellenzékbe vonul.

Ezzel az Osztrák Néppárt (ÖVP) további előretörését és a néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának lehetőségét szeretné megakadályozni - közölte a Die Presse című osztrák lap.

A politikai szakértők szerint meglepő, hogy szokatlanul korán érkezik az "utolsó mozgósítási kísérlet" - közölte a Kurier.

"Kern hazárdjátékot játszik, hiszen ha ez a kijelentés a következő pár hétben nem változtat a néppárt vezető helyzetén, akkor a mondat akár bumerángként csaphat vissza" - idézte a lap Wolfgang Bachmayert, az OGM közvéleménykutató intézet vezetőjét. A szakértő szerint sok választó úgy gondolhatja, hogy ha az SPÖ nyilvánvalóan a második helyen végez majd, akkor inkább egy kisebb pártot támogat, amelynek a parlamentbe kerüléshez minden szavazatra szüksége van.

A kancellár kijelentése lemondó megállapítása annak, hogy a mostani választás mindent eldönt: ha nem marad kancellár, akkor ÖVP-FPÖ kormányzás lesz Ausztriában, amely a baloldal szempontjából a világ végét jelenti - állapítja meg a Der Standard című osztrák lap által szerdán közölt elemzés.

A Die Presse szerint az SPÖ ellenzéki politizálása a párton belül "ijesztő" jelenetnek hat, amelyet "mindenki szeretne elkerülni".

Michael Häupl, Bécs polgármestere, az SPÖ bécsi szervezetének vezetője szerint Kern kijelentése egyértelműsítette a jelenlegi helyzetet és arra bíztatta Sebastian Kurz ÖVP-vezetőt, hogy ő is nyilatkozzon arról, mit tesz, ha a pártja második helyen végez. Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető, szociáldemokrata politikus badarságnak nevezte, hogy az SPÖ második helyet éri majd el a választáson. Franz Schnabl, az alsó-ausztriai SPÖ vezetője szerint Kern megállapítása motiváló erő kell legyen, hogy túlszárnyalják a jelenleg legnépszerűbb pártot, az ÖVP-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!