Osztrák választás - Szakértő: a menekültkérdést tette a középpontba a győzelemre esélyes Osztrák Néppárt

Külföld, 2017.10.14

A bevándorláspolitikát és a menekültkérdést tette a választási kampány középpontjába a vasárnapi ausztriai előrehozott parlamenti választáson győzelemre esélyes Osztrák Néppárt (ÖVP) - mondta Gálik Zoltán egyetemi docens az M1 aktuális csatornán szombaton.

A szakértő úgy fogalmazott: ezzel az ÖVP, illetve a párt vezetője, Sebastian Kurz "elcsalta" a választókat az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) mellől.

Néhány kérdésben Kurz radikálisabb is, a balkáni útvonal lezárását például sokszor támogatta; azok a radikális programok, amelyekről beszélt, néha túlmutatnak az FPÖ programján - tette hozzá.

Gálik Zoltán felidézte, az ausztriai választást azért hozták előre, mert az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a néppárt alkotta koalíció nem tudott együtt kormányozni.

A szakértő szerint a vasárnapi választás abból a szempontból "lefutott", hogy várhatóan az ÖVP nyer majd, de az nem egyértelmű, milyen hatalmi viszonyok lesznek, és Kurz nyer-e akkora fölénnyel, hogy érvényesíteni tudja saját programját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!