Osztrák választások - Főleg munkaerőpiaci és az adózási reformokat ígér a szociáldemokraták programja

Külföld, 2017.08.02

Elsősorban a munkaerőpiaccal, a gazdasággal és az adózással kapcsolatos lépésekkel foglalkozik az osztrák koalíció nagyobbik pártjának, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) a választási programja, amelyet a szerdai osztrák lapok ismertetettek.

Október 15-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ausztriában. A választási programról és a párt listájáról várhatóan majd csütörtökön dönt az SPÖ vezetése.

Nemcsak formájában, hanem tartalmilag is követi az SPÖ programja a kancellár januárban tartott programbeszédének, az úgynevezett A-tervnek az irányvonalait - közölte a Die Presse című osztrák lap szerdai száma. A Der Standard beszámolója szerint az Egy terv, amelyből mindenki profitálhat mottójú program elsősorban az osztrák társadalom széles középrétegét célozza meg.

A program elsősorban a munkavállalók és a vállalkozások tehermentesítésére összpontosít, összesen 5,3 milliárd eurós (mintegy 1600 milliárd forint) tehermentesítés irányoz elő. Eszerint évente ezer euróval csökkentenék a munkavállalók utáni adóterheket, 1500 euróig (455 ezer forint) adómentessé tennék a jövedelmeket. Továbbá szigorítanák a nagyvállalatokra vonatkozó adószabályokat, és rugalmasabbá tennék a munkaidőt. 2020-ig kétszázezer új munkahelyet teremtenének és az ötven éven felettieknek biztos foglalkoztatást garantálnának.

A programban kitérnek arra is, hogy megvédenék az osztrák munkavállalókat a külföldiek bér- és szociális dömpingjétől, "a gyengébb gazdasági körülményekkel rendelkező kelet-európai államokból érkezők számára akkor tennék hozzáférhetővé a munkalehetőséget, ha nem találnak osztrák munkavállalót a feladatra".

Figyelnének az osztrák infrastruktúra kiépítésére, és nem adnának át az Európai Unión kívüli tulajdonosnak stratégiailag fontos osztrák vállalkozásokat.

A biztonság kérdésében közös európai menekültrendszert, igazságos menekültelosztást, unión kívüli elosztó központokat szorgalmaznak.

"A menekültügy kérdésben az SPÖ viszonylag visszafogottan nyilatkozik, legalábbis ami az új ötleteket illeti" - írta a Die Presse.

A lap szerint a szociáldemokraták olyan ausztriai hatóságot állítanának fel, amelynek illetékessége a menekültügyi kérelem benyújtásától az integrációs lépésekig vagy akár a visszatoloncolásig is kiterjedne. Továbbá azt szorgalmazza az SPÖ, hogy a menekültügyi eljárások és a bevándorlók ellátásának ügyében világosan meg kelljen állapítani, hogy a központi kormány vagy a tartomány a felelős.

A májusi koalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti (ÖVP) elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előrehozzák. Az SPÖ és a kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kampányindító rendezvénye szeptemberben lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!