Osztrák választások - Szijjártó Péter: Kurz sosem volt rabja a képmutatásnak

Külföld, 2017.10.16

Sebastian Kurz mindig világosan beszélt, és nem volt soha rabja a politikai korrektségnek és a képmutatásnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozására érkezve hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter gratulált a Fidesz testvérpártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelméhez és sok sikert kívánt Sebastian Kurz kancellárjelöltnek, az ÖVP vezetőjének a kormányalakításhoz.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy egy olyan párt és olyan kancellárjelölt nyert Ausztriában, amely a migráció tekintetében és több más fontos kérdésben együttműködött Magyarországgal.

Véleménye szerint több olyan politikus kell, aki világosan és egyenesen beszél az európai embereket érintő legsúlyosabb problémákról.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, a visegrádi országok nem tartják szükségesnek a csoport bővítését. Ezt a hatékonyság igazolja és a történelmi hagyományok indokolják. A V4-ek ugyanakkor szoros együttműködésben vannak Ausztriával, amelyet a jövőben is folytatni kívánnak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is, hogy az emberi jogok súlyos megsértése tapasztalható az Európai Unió szomszédságában. Az ukrán parlament olyan oktatási törvényt fogadott el, amely durván sérti az ott élő kisebbségek jogait. Ez az unió és Ukrajna között létrejött társulási szerződés súlyos megsértését jelenti - hangsúlyozta.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, kezdeményezni fogja az Ukrajnával kötött társulási szerződés felülvizsgálatát.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!