Osztrák választások - Új szerepükre készülnek a parlamentbe került pártok

Külföld, 2017.10.16

A vasárnapi ausztriai parlamenti választások másnapján tett nyilatkozatok azt erősítették meg, hogy a törvényhozásba került pártok vezetői a becsült végeredmény ismeretében sem veszik eldöntöttnek azt a kérdést, hogy a győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokratákkal (SPÖ) a második helyért versengő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alakít kormánykoalíciót.

Christian Kern jelenlegi kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke a párt elnökségi ülésén azt adta értésre, hogy az SPÖ készen áll koalíciós tárgyalásokra mind az ÖVP-vel, mind az FPÖ-vel. Jelezte azonban azt is, hogy bármilyen tárgyaláson ragaszkodnak azokhoz a feltételekhez, amelyeket már a választás előtt rögzítettek abból a célból, hogy egy SPÖ-t is magában foglaló esetleges kormány a szociáldemokrata értékeket kellőképpen szem előtt tartsa.

Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint a párton belül eddig egyedül Michael Häupl bécsi polgármester jelezte, hogy nem támogat semmilyen koalíciót az SPÖ és az FPÖ között.

Kern külön megbeszélést folytatott Hans Peter Doskozil védelmi miniszterrel, aki a párt burgenlandi vezetését képviseli az elnökségben. A Magyarországgal szomszédos tartományban az SPÖ és az FPÖ koalíciója működőképesnek bizonyult.

Az ÖVP-t vezető Sebastian Kurz, a valószínű következő kancellár már közvetlenül a választás után jelezte, hogy többféle koalíciós lehetőséget lát, és a döntéssel, hogy kivel kezd tárgyalásokat, megvárja a végleges végeredményt. Az ÖVP a becsült végeredmény szerint 62, az SPÖ 52, az FPÖ 51 képviselőt küldhet a 183 fős parlamentbe, de ezek a számok még csekély mértékben módosulhatnak a levélben érkező szavazatok megszámlálásának csütörtökre ígért befejezésével.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője eddig szintén úgy nyilatkozott, hogy másokkal is készen állnak koalíciós tárgyalásokra, nemcsak az ÖVP-vel.

A parlamentbe - 10 képviselővel - szintén bekerült, liberális NEOS vezetése értésre adta, hogy a párt ellenzéki szerepre készül. Matthias Strolz pártelnök a hétfői elnökségi ülés előtt nyilatkozva megerősítette, hogy elégedett az 5,1 százalékos választási eredménnyel, bár "több még jobb lett volna". "Nehéz ellensúly leszünk egy jobboldali-konzervatív kormányzattal szemben" - fogalmazott Strolz.

Mivel a vasárnapi választás teljes végeredménye még nem áll rendelkezésre, a két zöld színezetű párton belül hétfőn némi bizonytalanság uralkodott. A becsült végeredmény szerint a Zöldek kiestek a parlamentből, a pártból kivált Peter Pilz saját pártja, a Pilz Listája viszont bekerült. Ám mindkét erő olyan közel van a bejutást jelentő küszöbhöz, a 4 százalékhoz (a Pilz Listája 4,3, a Zöldek 3,9 százalékon állnak), hogy csak a teljes hivatalos végeredmény megszületése után tudnak dönteni a jövendő stratégiájukról. Mindazonáltal mindkét párt vezetése már korábban értésre adta, hogy ha ÖVP-FPÖ kormány alakul, a NEOS-hoz hasonlóan hathatós, Európai Unió-párti ellenzéki szerepvállalásra készülnek.

Hétfőn egy súlyos incidens is hullámokat vert az osztrák sajtóban. A Puls-4 magántelevízió egy sötétebb bőrű riporterét egy ismeretlen fizikailag bántalmazta a szabadságpárt választási szereplést ünneplő rendezvényén. A televízió feljelentést tett azzal az indoklással, hogy rasszista indíttatású támadásról van szó. Az FPÖ - amelynek egyes tagjait korábban valóban érték vádak rasszista megnyilvánulások miatt - egyelőre nem kommentálta a történteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!