Öt jelölt maradt versenyben a moszkvai polgármesteri címért

Külföld, 2018.07.04

Mindössze öten jutottak át a moszkvai polgármester hivataláért induló 32 jelöltaspiráns közül az úgynevezett "önkormányzati szűrőn", mivel csak ennyien tudták összegyűjteni a megfelelő számú képviselői aláírást, amellyel versenyben maradhatnak - közölték szerdán az orosz napilapok.

A hivatalban lévő, független jelöltaspiránsként elindult Szergej Szobjanyin polgármester mellett Ilja Szviridov (Igazságos Oroszország, a fővárosi Taganszkij kerület vezetője), Mihail Gyegtyarjov (Oroszországi Liberális Demokrata Párt, parlamenti bizottsági elnök), Vagyim Kumin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, üzletember) és Mihail Balakin (a Városlakók Szövetsége, építkezési vállalkozó) tudta leadni a moszkvai választási bizottságnak a támogatottságukat bizonyító aláírásokat.

Jelöltként való bejegyeztetését csak olyan aspiráns jogosult kérelmezni, akinek a fővároshoz tartozó 146 kerület és település közül legalább 110-nek az önkormányzati testületéből fel tudja mutatni legalább egy helyi képviselő támogatását, amivel - az orosz szakzsargon megfogalmazása szerint - túl tud jutni az "önkormányzati szűrőn". A kormányzó Egységes Oroszország párt támogatását élvező, de függetlenként rajthoz állt Szobjanyinnak emellett a lakosságtól is be kellett gyűjtenie több tízezer támogató aláírást (az Interfax hírügynökség szerint a független jelöl-aspiránsoknak 36,1-39,7 ezer egyéni támogatást kell igazolniuk).

A pártjelöltek mentesültek a lakossági aláírásgyűjtés alól.

Kérelmezte a jelöltként való bejegyeztetését Dmitrij Gudkov, az ellenzéki Polgári Kezdeményezés politikusa is, de ő 110 helyett csak 76 helyi képviselő bizalmát bírja - ráadásul csak 63 kerületből -, ezért biztosra vehető, hogy elutasításban részesül majd. A liberális Jabloko párt színeiben rajthoz állt Szergej Mitrohin, Anton Kraszovszkij újságíró és Ilja Jasin, a moszkvai Krasznoszelszkij kerület vezetője korábban elismert, hogy képtelen átmenni az "önkormányzati szűrőn". A Népi Szabadság Párt (Parnasz) nem is kívánt a jelöltállítással bajlódni.

Az ellenzéki jelöltek sikertelenségének egyik oka, hogy a 146 moszkvai kerület közül csak 62-ben vannak független képviselők.

Az aláírások leadási határideje kedd este járt le, a moszkvai választási bizottságnak tíz napja van azok ellenőrzésére. Az orosz főváros lakosai szeptember 9-én döntenek arról, hogy a talpon maradt jelöltek közül ki legyen a polgármesterük. A címre idén eredetileg 14 párttámogatású és 18 függetlenként induló aspiráns pályázott.

Szeptember 9-én több más politikai erőpróba is lesz Oroszországban, egyebek között pótválasztást rendeznek a szövetségi parlament alsóházába, az Állami Dumába. Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke szerdán közölte: eddig hat párt tett lépéseket azért, hogy a hét megüresedett egyéni körzetben jelöltet állítson és további három politikai szervezet jelezte ez irányú szándékát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!