Öt nappal lerövidítette Navalnij fogva tartását a bíróság

Külföld, 2017.06.16

Harmincról  huszonöt  napra csökkentette le Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fogva tartását pénteken egy moszkvai bíróság.

Navalnijt első fokon azért ítélték el, mert a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést szervezett Moszkva központjába.

A másodfokú bíróság a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint helyben hagyta a politikus letartóztatását, de túl szigorúnak minősítette az ítéletet. A bíró figyelembe vette, hogy Navalnijnak két kiskorú gyermeke van, és hogy rendszeres szemészeti vizsgálatra kell járnia, miután ismeretlen tettes sebfertőtlenítőt loccsantott a szemébe.

A politikus így június 7-én szabadulhat. Ügyvédjei érvelése szerint az elmarasztalásra nem volt jogalapja a bíróságnak, mert nem bizonyított, hogy a tüntetők éppen Navalnij felszólításának hatására gyűltek össze a moszkvai belvárosban.

Alekszej Navalnij, aki Vlagyimir Putyin kihívója akar lenni a jövő évi elnökválasztáson, hétfőre másodszor hirdetett meg országos tüntetést a kormányzati korrupció ellen, amelyen több mint száz városban összesen ezrek vettek részt. A rendőrség jogvédő szervezetek szerint több mint 1700 embert őrizetbe vett, a legtöbbjüket Moszkvában és Szentpéterváron. A hivatalos adatok szerint a fővárosban mintegy 150, a Néva-parti városban pedig félezernyi őrizetbe vétel történ.

Szentpéterváron, ahol 522 közigazgatási eljárást indítottak, csütörtökön több tucat ügyben hirdettek ítéletet. A büntetések a pénzbírságtól 10 napi elzárásig terjedtek.

Szergej Melihov, az orosz nemzeti gárda igazgatóhelyettese pénteken közölte, hogy a szentpétervári tüntetésen késsel hátba szúrták a rohamrendőrség egyik tagját, aki azonban, a védőfelszerelésének köszönhetően, sértetlen maradt. Moszkvában egy másik rendőr, akinek a szemébe könnygázt fújtak, orvosi megfigyelés alatt marad. Az utóbbi incidens miatt pénteken elítélt tizenévest a bíróság augusztus 13-ig házi őrizetbe helyezte.
.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!