Ötvenhat tonnányi segély indult Ukrajnába

Külföld, 2016.11.09

Ötvenhat tonnányi, öt kamionnyi, 32 millió forint értékű segélyszállítmány indult útjára kedden Budapestről Ukrajnába, a karitatív szervezeteket tömörítő Karitatív Tanács koordinálásában.

Ötvenhat tonnányi segély indult Ukrajnába Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a konvoj útnak indításakor hangsúlyozta: idén sokadszor küldenek humanitárius segélyt Kárpátaljára és a Kárpátokon túli területekre.

A Kárpátokon túlra kórházi ágyakat, gyógyászati segédeszközöket és oltóanyagokat szállítanak, Kárpátaljára pedig tartós élelmiszereket, iskolai eszközöket, ruházatot és konyhafelszerelést - mondta a politikus.

A szállítmányt a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat - mint a Karitatív Tanács tagjai - állították össze. Hozzájárult a segélyhez a Johannita Segítőszolgálat, a Szent Lukács Segítőszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség segítőszervezete is - közölte Soltész Miklós.

Ónodi-Szűcs Zoltán az Emmi egészségügyért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt évben az ukrán lakosság úgynevezett átoltottsága nagy mértékben lecsökkent. Emiatt olyan betegségek ütötték fel a fejüket, amelyek korábban már eltűntek, mint például a gyermekbénulás, a szamárköhögés és a tuberkulózis.

Az a céljuk, hogy segítséget nyújtsanak ezek leküzdésében és reményei szerint a következő időszakban az átoltottság újra el tudja érni azt a legalább kilencvenszázalékos szintet, ami ahhoz kell, hogy a lakosság újra védetté váljon - mondta az államtitkár.

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete köszönetet mondott a kormánynak, a segélyszervezeteknek és a magyar embereknek a humanitárius szállítmányért.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna még mindig küzd az orosz agresszióval, Magyarország pedig már eddig is segített az ukrán katonák gyógyításában, valamint lehetőséget biztosított üdülésre ukrán gyerekeknek, ami a barátság jele.

A továbbiakban az 1956-os forradalomhoz hasonlította a jelenleg zajló ukrán függetlenségi küzdelmeket, amelyek célja Ukrajna teljes egységének helyreállítása.

Azt sem felejtik el, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Ukrajna függetlenségét - hangsúlyozta a nagykövet.
(MTI)

Galériánk

Ötvenhat tonnányi segély indult Ukrajnába Ötvenhat tonnányi segély indult Ukrajnába
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!