Óva intette a külföldre utazástól a "Mueller-lista" szereplőit az orosz külügyminiszter-helyettes

Külföld, 2018.02.21

Óva intette a külföldre utazástól a "Mueller-lista" szereplőit Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában szerdán, újságíróknak nyilatkozva.

A Mueller-lista szereplői alatt Rjabkov azt a 13 orosz állampolgárt - Jevgenyij Prigozsin üzletembert és a Washington szerint általa üzemeltetett szentpétervári Internetkutatási Ügynökség 12 munkatársát - értette, akik ellen az Egyesült Államokban a múlt héten vádat emeltek a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos beavatkozásuk okán, Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata alapján.

Rjabkov arra figyelmeztetett, hogy az érintettek ellen az amerikai hatóságok elfogatóparancsot adhattak ki. A diplomata véleménye szerint az sem jelenthet számukra garanciát, ha olyan országba utaznak, amelynek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal, mert volt már rá példa, hogy amerikai titkosszolgálatok maguk raboltak el külföldön orosz állampolgárokat.

A helyettes tárcavezető nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva válaszlépéseket tegyen a 13 orosszal szembeni vádemelés nyomán. Rjabkov közölte: negatív hatást gyakorol a kétoldalú viszonyra az újabb szankciókkal való fenyegetőzés az amerikai választásokba történt állítólagos orosz beavatkozás miatt. A diplomata szerint paradox módon éppen az amerikaiak tesznek olyan lépéseket, amelyeknek célja a feszültség szítása, a belügyekbe való beavatkozás a március 18-án tartandó orosz elnökválasztás küszöbén.

Úgy vélekedett, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokat "nagyon nehéz" lesz kivezetni a jelenlegi állapotukból, és mindez "hosszú időt vesz majd igénybe". Megismételte: Moszkva úgy ítéli meg, hogy a kapcsolatok az "orosz kártyának" az amerikai belpolitikai játszmában történt kijátszása miatt romlottak meg, aminek "mellékhatása" a bizalmatlanság elmélyülése lett, valamint az, hogy Oroszország az Egyesült Államokat "rendkívül megbízhatatlan partnernek tekinti, amellyel bármilyen témában is nehéz megállapodni".

Rjabkov beszámolt arról, hogy "jelentős haladást" sikerült elérni az Egyesült Államokban lefoglalt orosz diplomáciai ingatlanok ügyében indítandó per előkészítésében, igaz, mint mondta, a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A magas rangú diplomata kifogásolta, hogy az Egyesült Államok "céltudatosan megnehezíti" Oroszország fegyverexportjának és infrastrukturális projektjeinek - köztük az Északi Áramlat-2-nek - a lebonyolítását. Szavai szerint Washington "cinikusan" kihasználja a Szíriában, egyebek között Kelet-Gútában kialakult humanitárius helyzetet, és csak azokat a kérdéseket tartja napirenden az arab országgal kapcsolatban, amelyek segítségével nyomást képes gyakorolni a damaszkuszi kormányra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!