Paksi bővítés - LMP: a kormány Brüsszelbe is "exportálta a korrupciót"

Külföld, 2017.03.19

Az LMP szerint a kormánynak sikerült Brüsszelbe is "exportálnia a korrupciót", mivel máig nem hozták nyilvánosságra sem a paksi bővítést érintő uniós döntések alapjául szolgáló határozatokat, sem azok részletes indokolását.

Jancsó Andrea Katalin, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Günther Oettinger uniós biztossal kapcsolatban álló Klaus Mangold német üzletembert mindig a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások megszüntetésekor fizette ki Magyarország. Az LMP-s politikus "az egyik legnagyobb orosz lobbistának" nevezte Klaus Mangoldot, és felidézte, hogy Günther Oettinger az ő magánrepülőgépén érkezett Budapestre.

Az ellenzéki párt azt várja az Európai Bizottságtól, hogy tisztázza magát a korrupciós vádak alól, és hozza nyilvánosságra döntéseinek részletes tartalmát. Úgy fogalmazott: amennyiben a szervezet ezt nem teszi meg, azzal elismeri, hogy a paksi bővítés engedélyezése az Európai Unió (EU) történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, és hogy az uniót nem a választott vezetői, hanem lobbisták és multinacionális cégek irányítják.

Jancsó Andrea Katalin szerint a kormánynak szembe kellene néznie azzal, hogy a paksi beruházást Orbán Viktor miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és fizetett lobbisták akarják, az emberek azonban nem. Az EU félretekint, miközben nyilvánvalóan megsértik a jogszabályait - vélekedett.

Úgy értékelt, hogy a magyar lakosság sem a kormányára, sem az unióra nem számíthat, csak saját maga akadályozhatja meg Paks II.-t. Az LMP ezért kezdeményezett népszavazást, a kérdésben ugyanis nem a kormányfőnek, hanem a népnek kell döntenie - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!