Parlamenti többsége megőrzéséért küzd a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció

Külföld, 2018.05.29

A parlamenti többség elvesztésének közelébe került a bukaresti PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció, mivel több képviselőjét elcsábította az utóbbi napokban a Victor Ponta volt kormányfő által alapított Pro Románia párt.

A PSD kedden a Traian Basescu volt államfő vezette, ellenzéki Népi Mozgalom Pártjából (PMP) sikerült pótolnia a veszteséget, miután a koalíció néhány napra a kétkamarás román parlament képviselőházában el is veszítette a többséget.

A 329 tagú bukaresti képviselőházban a PSD-ALDE koalíciónak a 2016 decemberi választások után még 174 tagja volt. A szociáldemokrata pártvezetéssel nyíltan szembeforduló törvényhozók kizárása, vagy önkéntes távozása nyomán a koalíciónak kedden reggel - a kormányoldalt hagyományosan támogató RMDSZ és nem magyar kisebbségek voksai nélkül - már nem lett volna annyi képviselője, amennyi az abszolút többséget igénylő sarkalatos törvénynek megszavazásához szükséges.

Kedden a PMP listáján mandátumot szerzett Valeriu Steriu bejelentette, hogy átiratkozik a PSD-be, így helyreállt a koalíció minimális - 165 tagú - többsége. Mivel a PMP két szenátora is átigazolt a szociáldemokratákhoz, Traian Basescu pártjának nincs már meg a felsőházban az önálló frakcióhoz szükséges létszáma.

A parlamenti népvándorlás nyertese a PSD-ből tavaly kizárt Victor Ponta, aki hétfőn új pártja egyik rövid távú célkitűzéseként határozta meg, hogy év végéig - Románia uniós elnökségének kezdetéig - leváltsák a tisztsége betöltésére szerinte alkalmatlan Viorica Dancila miniszterelnök kormányát.

Bár a jobbközép ellenzék már jelezte, hogy újabb bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezi, azt Ponta sem tartja valószínűnek, hogy megbuktathatnák a Dancila-kabinetet, ha a PSD legalább egy része nem hátrál ki mögüle, az RMDSZ és a kisebbségi frakció szavazatai ugyanis akkor is megmenthetnék a kormányt, ha a koalíciós pártoknak már nincs parlamenti többsége.

Kelemen Hunor a Krónika című erdélyi napilapnak azt mondta: "gusztustalannak" tartja más pártok belügyeinek kommentálását. Az RMDSZ elnöke leszögezte: a magyar érdekképviselet nem lép kormányra, és nem fűzi szorosabbra a viszonyát a PSD-vel, kapcsolatuk megmarad a félévente kiértékelt parlamenti együttműködés szintjén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!