Pártatlanságot ígért szenátusi meghallgatásán az FBI új igazgatójelöltje

Külföld, 2017.07.12

Pártatlanságot ígért szerdai szenátusi meghallgatásán Christopher Wray, akit Donald Trump elnök jelölt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatói posztjára.

Christopher Wrayt - aki George W. Bush elnöksége idején az igazságügyi minisztérium bűnügyekért felelős vezetője volt - a szenátus igazságügyi bizottsága hallgatja meg terveiről, elképzeléseiről. Az 51 éves jogászt Donald Trump májusban, James Comey elbocsátása után jelölte az FBI igazgatói posztjára.

A meghallgatás kezdetén tett rövid nyilatkozatában Wray szigorúan tiszteletben tartott függetlenséget ígért. "Amennyiben engem ér a megtiszteltetés, hogy irányíthatom ezt az ügynökséget, soha nem fogom megengedni, hogy az FBI munkáját a tényeken, a törvényeken és az igazság részrehajlástól mentes keresésén kívül más irányítsa" - fogalmazott a jelölt. Félelem, részrehajlás és minden kétséget kizáróan politikai befolyástól mentes szervezetet akar - mondta, majd hozzátette: olyan független irodát kíván vezetni, amelyre "valamennyi amerikai büszke lesz". A szenátorok kérdéseire válaszolva a jogász kijelentette: nem vitatta meg elődje, James Comey tevékenységét senkivel a Fehér Házban és az igazságügyi minisztériumban, valamint az FBI-nál sem. Leszögezte: támogatja Robert Mueller különleges tanácsadó vizsgálatát, amely Oroszország szerepét kívánja feltárni a tavalyi elnökválasztási folyamatban. Arra a kérdésre, hogy ígérne-e lojalitást Donald Trump elnöknek, Wray kifejtette: ha ez szóba kerülne, először megpróbálná lebeszélni róla az elnököt, s ha ez sikertelen lenne, akkor inkább benyújtaná a lemondását.

Chuck Grassley, az igazságügyi bizottság republikánus elnöke a meghallgatás elején méltatta Christopher Wray eddigi munkáját, s leszögezte, hogy a jelölt korábbi pályafutása biztosíték arra, hogy politikai befolyásolástól mentesen vezeti majd a Szövetségi Nyomozó Irodát. Az FBI mindenkori igazgatójának megbízatása tíz évre szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!