Partnerségi megállapodást kötött a Fővárosi Törvényszék a bonni tartományi bírósággal

Külföld, 2017.06.28

Partnerségi megállapodást kötött a Fővárosi Törvényszék a bonni tartományi bírósággal; a dokumentum szerdai budapesti ünnepélyes aláírásán a felek az együttműködés fontosságát hangsúlyozták.     

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke hangsúlyozta: együttműködésre kötelezi őket az uniós tagság mellett a közös történelmi múlt, valamint az is, hogy a bűnözés ma már határokon átnyúló.

A megállapodás konkrét elemei közül kiemelte az elektronikus ügyfélkapcsolatok, valamint az elektronikus ügyintézés területét, amelynek Németországban komoly hagyományai vannak, ezért a magyar bírák az ott szerzett tapasztalatokat hasznosítani tudják.

Az együttműködési megállapodás további elemei közül a tanúvédelem és az áldozatsegítés kérdéskörét érintő részeket említette.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott: összességében az a céljuk, hogy egymás tapasztalatait megismerjék, a jó gyakorlatokat kölcsönösen megosszák egymással.

Markus Weber, a bonni tartományi bíróság elnökhelyettese arról beszélt, hogy a prágai, valamint a krakkói bíróságokkal már kialakítottak hasonló partnerségi kapcsolatokat, és az eddigi tapasztalataik kedvezőek.

Hangsúlyozta: a bíróságok ugyanazon az úton járnak és ugyanaz a céljuk, mégpedig az, hogy igazságot szolgáltassanak az embereknek. Hozzátette: minden nap azért dolgoznak, hogy jól működő bíróság álljon az emberek rendelkezésére.

Az elnökhelyettes az együttműködésről elmondta: értékes ötleteket kaphatnak, és újszerű kezdeményezéseket ismerhetnek meg, amelyeket összehasonlíthatnak és ezáltal tanulhatnak egymástól. Úgy vélte, az elektronikus kapcsolattartásban bizonyos területeken ők is tanulhatnak a magyar féltől.

Ulrike Hertlein, a Német Szövetségi Köztársaság konzulja azt emelte ki, hogy az együttműködési megállapodás a két ország közti hagyományosan baráti kapcsolatokat erősíti, valamint a már eddig is meglévő polgári, büntető és emberjogi ügyekben történő együttműködést új szintre emeli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!