Paschal Donohoe ír pénzügyminisztert választották az eurócsoport új elnökévé

Külföld, 2020.07.09

Paschal Donohoe ír pénzügyminisztert választották az eurócsoport új elnökévé a közös pénznemet használó tizenkilenc európai uniós tagállam tárcavezetőinek csütörtöki tanácskozásukon.

Donohoe, a volt portugál pénzügyminisztert, Mario Centenót váltja az elnöki székben, akinek megbízatása hétfőn jár le.

Centeno Twitter-üzenetében búcsúzott, amelyben kijelentette, megbízatása során még a lenehezebb időszakban is sikerült az eurócsoportot hatékony válságkezelővé tennie.

Az új elnök elmondta, hogy legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a válság utáni helyreállítás mindenki számára egyenlően és tisztességesen történjen.

Donohoe az elnökségért folyó versenyben a luxemburgi pénzügyminisztert, Pierre Gramegnát és a spanyol gazdasági minisztert, Nadia Calvinót utasította maga mögé, mivel egyikük sem szerezte meg a megválasztáshoz szükséges tíz titkos szavazatot.

Az ír szakpolitikus kinevezése szakértők szerint mérföldkövet jelent Írország számára, tíz évvel azután, hogy az ország a pénzügyi válság idején euróövezeti mentőcsomagban részesült.

Az eurócsoport az első ülését 1998 júniusában tartotta Luxemburgban. Az eurócsoport első elnöke Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök, az Európai Bizottság előző elnöke volt. A formáció az euróövezetbe tartozó uniós tagállamok gazdaságpolitikáinak szoros összehangolására összpontosít. Általában havonta egyszer ül össze, rendszerint az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyi miniszterei ülésének előestéjén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!