Peking tiltakozását fejezte ki, amiért Washington felszólította a houstoni főkonzulátusának bezárására

Külföld, 2020.07.22

Peking szerdán tiltakozását fejezte ki, amiért Washington váratlanul felszólította a houstoni főkonzulátusának bezárására.

A kínai külügyminisztérium az amerikai fél egyoldalú politikai provokációjának nevezte a felszólítást, amelynek teljesítésére ráadásul szűkös határidőt szabtak: a Houstonban állomásozó kínai főkonzulátusnak helyi idő szerint péntek délután 4 óráig minden tevékenységét fel kell függesztenie. A kínai külügyi tárca az üggyel kapcsolatos állásfoglalását egy írásban feltett kérdésre adott válaszban fejtette ki, amelyet szerdán juttatott el a Kínában működő sajtóképviseletek részére.

Kína szerint az Egyesült Államok lépése a nemzetközi jogba ütközik, valamint megsérti a két ország között érvényben lévő konzuli megállapodást. Peking súlyosan elítélte az általa megalapozatlannak tartott döntést, és annak azonnali visszavonására szólított fel Washingtont, ellenkező esetre pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A kínai külügyi tárca szerint az elmúlt időszakban Washington lejárató kampányt folytat Kína ellen, amelynek részeként az Egyesült Államokban állomásozó kínai diplomatákat, valamint ott tanuló kínai diákokat zaklat. Az írásos állásfoglalásban rámutatnak: a Kínában állomásozó amerikai külképviseletek számukat és a diplomaták létszámát tekintve is jóval meghaladják az Egyesült Államokban működő kínai külképviseletekét, a pekingi amerikai nagykövetség pedig rendszeresen Kínát becsmérlő cikkeket oszt meg az internetes oldalán.

A Houston Chronicle című amerikai lap a helyi rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a hatóságoknak kedd éjszaka tűzriasztás miatt kellett kivonulniuk a houstoni kínai főkonzulátus épületéhez, ahol szemtanúk szerint az udvaron elhelyezett kukákban papírokat égettek. Vang Ven-pin, a kínai külügyi tárca szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta: a konzulátus a megszokott módon üzemel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!