Példátlannak nevezte az Obama-elnökség idején ellene indított vizsgálatot Donald Trump

Külföld, 2018.03.05

Donald Trump amerikai elnök hétfőn Twitter-bejegyzésben "példátlannak" nevezte az elődje, Barack Obama elnöksége idején ellene indított vizsgálatot, és azt hangoztatta, hogy az valójában  demokrata párti riválisa,  Hillary Clinton elnökválasztási győzelmét akarta elősegíteni.

Az elnök mind az Obama-korszak igazságügyi minisztériumát, mind a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) megvádolta, hogy a kampánycsapata és Oroszország közötti állítólagos kapcsolatok feltérképezésére indított vizsgálat célja az ő "diszkreditálása" és a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton győzelemhez segítése volt. Trump mindezt nemcsak "példa nélkül állónak" nevezte, de a Richard Nixon elnök lemondásához vezető botrányra emlékeztetve azt is hangoztatta, hogy ez "nagyobb botrány , mint a Watergate".

"Vajon az Obama-kormányzat miért indított nyomozást a Trump-kampány ellen minden bizonyíték nélkül , már jóval a novemberi választások előtt?" - tette fel a kérdést a bejegyzésben az elnök. Trump szerint lejáratni karaták, csakhogy a "csaló Clinton győzzön". Trump azzal vádolta Obamát, hogy semmit sem tett az orosz beavatkozás ellen.

A Trump-kampánycsapat és orosz tisztségviselők között a 2016-os elnökválasztások idején fennálló állítólagos kapcsolatokat a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálja. Donald Trump többször is hangsúlyozta, hogy "nem volt összejátszás" kampánycsapata és oroszok között és azzal vádolta az igazságügyi minisztérium vezető tisztségviselőit, hogy politikai okoknál fogva elfogultak vele szemben.

A vizsgálat elsősorban kampánycsapatának két volt munkatársa, Carter Page és George Papadopoulos tevékenységét és kapcsolatrendszerét firtatja. A képviselőház hírszerzési bizottsága republikánus politikusainak minap nyilvánosságra hozott feljegyzéséből az derült ki, hogy az Obama-kormányzat idején az igazságügyi minisztérium és az FBI "kért és kapott" felhatalmazást Page és Papadopoulos elektronikus megfigyelésére. A feljegyzés megállapításai szerint a Steele-dosszié néven elhíresült - a Clinton-kampány finanszírozta és ellenőrizetlen információkat tartalmazó - összeállítás döntő volt a megfigyelések engedélyezésében.

Az FBI külön vizsgálja a Trump-kampány volt tanácsadójának, George Papadopoulosnak az oroszokhoz fűződő kapcsolatait. Papadopoulos tavaly októberben bűnösnek mondta magát abban, hogy korábban hamisan tájékoztatta az FBI-t az orosz kormányzathoz közelálló személyekkel fenntartott kapcsolatairól. Papadopoulos ellen nem emeltek vádat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!