Pentagon: a Washington és Ankara közötti feszültség nem érinti a Törökországon kívüli hadműveleteket

Külföld, 2017.10.10

A Washington és Ankara közötti diplomáciai feszültség nem érinti a Törökországon kívüli hadműveleteket - közölte kedden az amerikai védelmi minisztérium.

A Pentagon szóvivője, Robert Manning ezredes a diplomáciai feszültségre utalva sajtótájékoztatóján közölte: "Ezek a fejlemények nem érintették katonai hadműveleteinket vagy személyzetünket". Hozzátette: a török légi támaszpont Incirlikben "továbbra is teljes mértékben ellátja a NATO és a koalíciós erők támogatásának fontos szerepét".

Az Egyesült Államok és Törökország az elmúlt hónapokban nem egyszer különbözött össze, nézeteltéréseik pedig hétfőn ahhoz vezettek, hogy a két ország a hétvégén beszüntette turistavízumok kiadását egymás országai állampolgárainak. Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap jelentette be, hogy bevándorló vízum kivételével nem ad ki több vízumot török állampolgároknak, ezt követően Törökország washingtoni nagykövetsége is ugyanerre a lépésre szánta el magát. A vízumbeszüntetés közvetlen előzménye az volt, hogy még a múlt héten őrizetbe vették az Egyesült Államok isztambuli konzulátusának egyik török munkatársát kémkedéssel, a kormány megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolva őt, akárcsak azzal, hogy tagja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok hálózatának. Gülen hívei a jelenlegi török államfő, Recep Tayyip Erdogan politikájának vehemens ellenzői, a török elnök a tavalyi puccskísérlettel is őket vádolta meg. Hétfőn a török hatóságok az amerikai konzulátus újabb alkalmazottja ellen adtak ki letartóztatási parancsot.

Az Egyesült Államok - amely mindeddig nem tett eleget a Gülen kiadatására vonatkozó többszöri török kérelemnek - cáfolta az isztambuli konzulátus munkatársa elleni vádakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!