Peszkov: a Kremlt nem érdekli különösebben a volt FBI-igazgató meghallgatása

Külföld, 2017.06.08

A Kremlt nem foglalkoztatja különösebben James Comey volt FBI-igazgató szenátusi meghallgatása, sokkal érdekesebb számára a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója - jelentette ki csütörtökön Asztanában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A szervezetnek a kazah fővárosban csütörtökön megkezdett kétnapos csúcsán Kazahsztán, Oroszország, Kína, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán mellett teljes jogú tagja lesz India és Pakisztán is.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet tevékenységének politikai, gazdasági és katonai aspektusai is vannak. A csúcs témái közé tartozik egyebek között a terrorelhárítás, a közel-kelet és az afganisztáni helyzet.

Peszkov sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy mindennaposak az Oroszország, és egyre gyakoribbak az orosz elnöki weboldal ellen az Egyesült Államok területéről indított hackertámadások. A kérdésre, hogy vajon ezek mögött az amerikai titkosszolgálatok állnak-e a szóvivő így felelt:

"Én az Egyesült Államok területéről beszélek. Nem akarnám azzal a kijelentéssel megnevettetni a publikumot, hogy e mögött a hivatalos Washington áll. Mert az, hogy ha egy ország területéről hackertámadást hajtanak vége, nem jelentheti a hivatalos kormány abban való részességét" - mondta Peszkov.

A 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat során a Demokrata Párt ellen elkövetett kibertámadások ügyében Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten hasonló szóhasználattal igyekezett elterelni a Moszkvára és az orosz titkosszolgálatokra vetülő gyanút. Putyin kijelentette, hogy az orosz állam sohasem volt részese hackertámadásoknak, és arra utalt, hogy egyes "hazafias" hackerek egyénileg hajthattak végre ilyen támadásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!