Peszkov Szaakasvili őrizetbe vételéről: a Kreml nem reagál "tetőn ülő emberek" szavaira

Külföld, 2017.12.05

A Kreml nem kívánja kommentálni a Kijevben őrizetbe vett Miheil Szaakasvili egykori georgiai elnök és volt odesszai kormányzó kijelentéseit, mert nem szokott hozzá, hogy "tetőn ülő emberek" szavaira reagáljon - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Peszkov arra utalt, hogy Szaakasvili az őrizetbe vételét megelőzően a lakását magában foglaló többemeletes ház tetején Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyanúsította meg "elrablásának" előkészítésével. A politikus öngyilkossággal fenyegetőzött, és orosz híradások szerint szidalmakat szórt Petro Porosenko ukrán elnökre. A volt georgiai vezető az elmúlt hetekben a Porosenko lemondását követelő tüntetések vezéralakja volt Kijevben.

"Kijev ismét meglep, és Szaakasvili is ismét meglep bennünket. A nyakkendőevéstől a tetőre való felmászásig meghatározott utat tett meg ő a politikában, és ez az út tövises volt. Nehéz a helyzete" - fogalmazott Peszkov.

"Nem szoktunk hozzá, hogy tetőn ülő emberek szavaira reagáljunk" - mondta.

Peszkov szavaival arra a - 2008-as orosz-grúz háború idején készült - videofelvételre utalt, amelyen Szaakasvili telefonhívás közben, feltehetően kapcsolásra várva, a nyakkendőjét rágta. Moszkvában a volt grúz elnököt teszik felelőssé az orosz-grúz konfliktus kirobbantásáért, amiért erővel próbálta meg visszafoglalni a Grúziától való elszakadását egyoldalúan kikiáltó Dél-Oszétiát, aminek mások mellett orosz békefenntartók is áldozatául estek.

"Emiatt fájjon Ukrajna feje, ilyet az ember még az ellenségének sem kíván" - válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy Moszkva megpróbál-e valaki pártjára állni Porosenko és Szaakasvili vitájában. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország az ukrán népet nem tekinti ellenségének.

Peszkov a sajtó munkatársaival lefolytatott keddi telefonos konferenciabeszélgetésen nem kívánta megnevezni azt a dátumot, amikor a tervek szerint negyedik alkalommal tanácskozik majd a délkelet-ukrajnai helyzet rendezéséről Kurt Volker, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottja és Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó. Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet a Kommerszant FM orosz rádiónak hétfőn kijelentette, hogy Volker és Szurkov legközelebb a jövő héten ül majd ismét tárgyalóasztalhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!