TV műsor

Petro Porosenko szerint az uniós vízummentességgel új időszak kezdődik Ukrajna számára

Külföld, 2017.05.18

Június 11-re virradóan új időszak köszönt be az Európához tartozó Ukrajna számára - hangoztatta Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Kijevben, a krími tatárok 1944-es erőszakos kitelepítésének emléknapján mondott beszédében, utalva arra, hogy az említett naptól kell valóra válnia az ukrán állampolgárok vízummentes beutazási lehetőségének az európai uniós országokba.

Előző nap Strasbourgban írta alá ünnepélyes keretek között a vízumliberalizációról szóló dokumentumot Petro Porosenko, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Carmelo Abela, a soros EU-elnökséget betöltő Málta belügy- és nemzetbiztonsági minisztere.

Az aláírt szerződés az EU hivatalos közlönyében történő közzététele után 20 nappal lép életbe, s azután az unióba utazó ukrán állampolgárok számára bármely 180 napos időszakban legfeljebb 90 napra vízummentes tartózkodást engedélyez.

"Ukrajna éppen most szakít véglegesen posztszovjet múltjával, és válik az egységes európai civilizáció részévé" - hangoztatta az ukrán elnök a kijevi operaházban tartott megemlékezésen.

Az ukrán sajtóorgánumok a héten adtak hírt arról, hogy miközben Ukrajna-szerte számos megemlékezést tartanak a krími tatárok sztálini kitelepítésének évfordulójáról, addig az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten a helyi hatóságok ismét megtiltották a gyülekezést a tatár nemzetiségűeknek az évforduló napján.

A krími tatárok képviseleti szervezete, a medzslisz arra hívta fel idén a bekebelezett félszigeten lakókat, hogy május 18-án délben házuk elé kilépve a nyílt utcán hangosan elmondott imával emlékezzenek meg a szovjet totalitárius rendszer áldozatairól.

1944. május 18-án kezdődött a krími tatárok tömeges deportálása a félszigetről szovjet Közép-Ázsiába. Néhány hét alatt a náci németekkel folytatott együttműködés vádjával, kollektív büntetésként mintegy kétszázezer tatárt telepítettek ki Sztálin utasítására a Krímből. Sokan közülük már útközben éhen vagy szomjan haltak, a deportálást követő években pedig a kitelepítettek csaknem fele életét vesztette.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!