Podgoricai lapértesülés: Moszkva "feketelistájára" kerültek a montenegrói kormány tagjai

Külföld, 2017.05.31

A teljes montenegrói kormány, valamint azok a parlamenti képviselők is szerepelnek azon a legalább 70 fős listán, amely - a Pobjeda című podgoricai lap értesülése szerint - azoknak a nevét tartalmazza, akiket Moszkva nemkívánatos személyeknek nyilvánított, ezért nem léphetnek be Oroszország területére.

Egy ilyen "feketelista" léte akkor került a figyelem középpontjába, amikor az orosz hatóságok vasárnap a moszkvai repülőtéren rövid időre megfosztottak szabadságától egy montenegrói parlamenti képviselőt, és nem engedték, hogy folytassa az útját Fehéroroszországba. Miodrag Vukovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) képviselője hétfői hazatérésekor azt mondta: az orosz hatóságok bezárták és deportálták, mert az Oroszországban nemkívánatos montenegrói személyek listáján szerepel. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az üggyel kapcsolatban kijelentette: a képviselő is azok közé tartozik, akiknek az Oroszországba lépését Moszkva korábban megtiltotta, így válaszolt ugyanis arra, hogy Montenegró csatlakozott az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz.

A Pobjeda értesülései szerint a "feketelistán" Dusko Markovic miniszterelnök, valamint Milo Djukanovic korábbi kormányfő is szerepel, illetve azok a parlamenti képviselők, akik Montenegró NATO-csatlakozására szavaztak a törvényhozásban.

A montenegrói külügyminisztérium jelezte: kérvényben fordul Moszkvához, hogy közölje, kik szerepelnek ezen a listán, elkerülendő a vasárnapihoz hasonló "kellemetlen helyzeteket". A Pobjeda szerint viszont Oroszország nem szándékozik kiadni ezt a listát. A podgoricai sajtó beszámolói szerint egyébként Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán kijelentette, nem tud arról, hogy létezne ilyen lista.

Montenegró és Oroszország kapcsolata azt követően vált fagyossá, hogy Podgorica egyértelművé tette, Nyugat-barát politikát kíván folytatni, és stratégiai céljának tekinti az Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozást. Montenegró hivatalosan a jövő hétfőn válik a nyugati katonai tömb 29. tagjává, ami ellen Oroszország hevesen tiltakozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!