Politico: az Egyesült Államok az eddig ismertnél jóval közvetlenebbül vesz részt afrikai terrorellenes akciókban

Külföld, 2018.07.02

Az Egyesült Államok az eddig ismertnél jóval közvetlenebbül vesz részt terrorellenes akciókban Afrika sok országában - állítja hétfői számában a Politico című lap.

A Pentagon (védelmi minisztérium) állításai ellenére titkos programok teszik lehetővé az amerikai hadseregnek, hogy kommandós akciókat közvetlenül irányítson Szomáliában, Kenyában, Nigerben és más afrikai országokban - írta a lap Az Egyesült Államok afrikai háborújának titkai című elemzésében. A lap többnyire nevük elhallgatását kérő tisztségviselőkre és néhány visszavonult, magas rangú katona értékelésére alapozva azt állítja: az amerikai hadsereg különleges hadműveletekkel foglalkozó elitegységei (zöldsapkások, haditengerészeti különleges alakulatok) nem csupán az egyes afrikai vezetők tanácsadóiként vannak jelen a kontinensen, hanem legalább öt éve közvetlenül részt vesznek feltételezett terroristák elleni akciókban. A Politico megjegyzi: ezek az akciók titkosítottak, és a védelmi miniszter egyik felhatalmazása alapján hajtják végre.

Az afrikai titkos szerepvállalás - a Politico információi szerint - Tunéziát, Kenyát, Szomáliát, Nigert érinti. Az elemzés utal arra, hogy mind az előző elnök, Barack Obama kormányzatának idején, mind a jelenlegi vezetés, a Donald Trump-adminisztráció irányítása alatt eddig az amerikai hadsereg az adott ország katonai erejére támaszkodott, illetve azokra bízta a terrorellenes hadműveleteket,s valóban csupán tanácsadóként vett részt az eseményekben. Ennek oka az amerikai veszteségek minimalizálására törekvés, az Egyesült Államok közvéleménye ugyanis - kivált az afganisztáni és iraki háború miatt - különösen érzékeny erre.

A titkos programokban részt vevők, illetve ezek irányítói - akik név nélkül nyilatkoztak a lapnak - azt vallják, hogy gyorsabb és hatékonyabb a terrorellenes harc, ha nemcsak a terveket készítik el és segítik a helyi erőket, hanem aktívan részt vesznek a végrehajtásukban is. "Ez több annál, hogy ajánlatot teszünk" - fogalmazott a Politicónak egy szintén neve elhallgatását kérő zöldsapkás, aki nemrégiben Nyugat-Afrikában teljesített szolgálatot. Donald Bolduc, nyugalmazott dandártábornok, aki 2017 júniusáig az afrikai titkos hadműveletek többségét irányította, elismerte a Politicónak, hogy az amerikaiak irányítják a terrorellenes titkos kommandóakciókat.

A katonai programok ugyan titkosak, de költségvetési hátterük nyilvános, legalábbis kongresszusi meghallgatásokon katonai vezetők nyíltan beszélnek róla. 2014-ben például William McRaven admirális a kongresszusban elmondta: a védelmi miniszteri felhatalmazás "valószínűleg a legfontosabb felhatalmazás a terrorellenes küzdelmünkben".

A Politico megállapítja: az amerikai kommandók szerepvállalása magyarázza "azokat az összetett eseményeket, amelyek négy amerikai kommandós halálához vezettek" tavaly októberben Nigerben. Az amerikaiak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaival folytatott tűzharcban vesztették életüket, és az amerikai sajtó akkor nem tudta mivel magyarázni jelenlétüket Nigerben.

Az amerikai hadsereg afrikai főparancsnokságának szóvivője nem kívánta részletezni, hogy mely afrikai országokban vannak jelen a titkos program értelmében amerikai elitegységek. A szóvivő a Politico elemzését sem kívánta kommentálni. A lap azonban nyolc országot beazonosított: Líbiát, Kenyát, Szomáliát, Tunéziát, Mauritániát, Malit, Nigert és Kamerunt. Bolduc dandártábornok szerint Afrika északnyugati vidékein az Al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetek ellen harcolnak.

A titkos hadműveletekről Joseph Votel tábornok, aki jelenleg a közel-keleti amerikai csapatok vezetője, de korábban ő felügyelte a Különleges Hadműveletek Parancsnokságának programjait, a kongresszusban azt mondta: ezek a hadműveletek "nem kerülnek sokba, és diszkrétek", és sikeresnek minősítette őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!