Politico: Washington közölte az EU illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében

Külföld, 2017.05.30

A Politico című lap értesülése szerint Washington közölte az Európai Unió illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében.

A lap információi szerint John Kelly belbiztonsági miniszter kedden telekonferencián egyeztetett az Európai Bizottság két felelősével. A videokonferencia résztvevője Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs és belügyi és Violeta Bulc, közlekedésért felelős biztos volt.

A Politico úgy tudja: az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelembe vette az európaiak aggogalmait a laptopokban is használatos lítiumos akkumulátoroknak a repülőgépek rakterében történő tárolása miatt, s ezért döntött a tiltás elvetése mellett.

John Kelly miniszter ugyanakkor állítólag azt is jelezte európai partnereinek, hogy jövőbeni hírszerzési információk nyomán az Egyesült Államok változtathat ezen az álláspontján. A belbiztonsági tárca Washingtonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra az Európai Unió biztosaival folytatott egyeztetések tartalmát.

John Kelly belbiztonsági miniszter vasárnap a Fox televíziónak azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére. A miniszter az interjúban kijelentette: a kormányzat azt tervezi: a repülés biztonsága érdekében "megemeli a korlátokat", és a többi között nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!