Politikai nyilatkozatnak minősítette a Fehér Ház kabinetfőnöke a képviselőházi szavazást a postáról

Külföld, 2020.08.23

Politikai nyilatkozatnak minősítette a képviselőházi szavazást a postáról Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke egy vasárnapi televíziós interjúban.

A demokrata többségű képviselőház szombaton 257:150 arányban 25 milliárd dolláros azonnali támogatást szavazott meg a postának a levélszavazás körülményeinek javítására. A demokratákkal együtt voksolt 26 republikánus törvényhozó is. Mitch McConnell, a republikánus többségű szenátus vezetője közleményben tudatta, hogy a törvénytervezet a szenátusban "abszolút nem fog átmenni". Donald Trump amerikai elnök vétót ígért. Mark Meadows kabinetfőnök a Fox televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a szombati voksolás csak üzenetértékű és nincs semmi köze a november 3-án tartandó választáshoz. Elmondta: a Nancy Pelosi házelnökkel és Chucks Schumer demokrata párti szenátusi frakcióvezetővel folytatott korábbi egyeztetéseiken a Fehér Ház és a republikánusok további 10 milliárd dolláros támogatást ígért a postai reformokra, de ekkor felmerült az is, hogy a posta vezetője további összegeket kért a dolgozók túlórájának finanszírozására. A republikánusok azt javasolták, hogy a törvényjavaslatot egészítsék ki egy másik, a túlórára vonatkozó kifizetés javaslatával is, de - Meadows szerint - Pelosi házelnök ezt elutasította.

A demokraták, akik a koronavírus-járványra hivatkozva a levélszavazást szorgalmazzák, azzal vádolják Donald Trumpot és a republikánusokat, hogy szeretnék elbátortalanítani az amerikaiakat a levélszavazástól arra hivatkozva, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat. Louis DeJoy, az állami posta (USPS) vezetője a napokban bejelentette, hogy felfüggeszt minden olyan, még az az elődje által megkezdett reformot, amely esetleg lassíthatná a voksok begyűjtését, szállítását és szortírozását. DeJoy biztosított mindenkit a levélszavazás zavartalan lebonyolításáról, és ezt az álláspontját egy pénteki, képviselőházi meghallgatáson is megerősítette.

"Az amerikaiak nem akarják a posta belekeverését a választási folyamatba. És nyilvánvalóan nem akarják, hogy átpolitizálódjék. Csak annyit akarnak, hogy a levelüket, a voksukat, a gyógyszerüket a posta időben szállítsa ki. És ez a törvény pontosan ezt szolgálja" - fogalmazott a törvényjavaslat szavazásakor szombaton Carolyn Maloney, demokrata párti képviselő, a javaslat egyik előterjesztője. A politikus bemutatta a postaszolgálat egyik dokumentumát is, amely szerint júliusban - már DeJoy kinevezése után - az ajánlott leveleket 8 százalékkal lassabban szállították ki, mint korábban. James Comer republikánus képviselő szerint a demokraták törvényhozási folyamata ez ügyben "csak hajszálnyival kevésbé abszurd, mint azok az összeesküvés-elméletek és inszinuációk, amelyek szándékoltan szükségessé tették ezt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!