Politikájának bírálata miatt leváltotta helyettesét a francia jobbközép Köztársaságiak elnöke

Külföld, 2018.06.18

Az egy évvel ezelőtti francia elnökválasztáson alulmaradt Köztársaságiak (LR) jobbközép párt újabb válságba került, miután a pártelnök Laurent Wauquiez vasárnap este eltávolította legfőbb helyettesét, Virginie Calmelst, aki nyíltan bírálta a pártvezető által képviselt keményvonalas politikát és az egyszemélyi irányítást.

A Wauquiez-hoz közeli, és általa a párt irányító testületébe kinevezett jobboldali politikusok hétfőn elsősorban a szolidaritás hiányát rótták fel Virginie Calmelsmak, akit egy rövid közleményben, a neve megemlítése nélkül fosztottak meg alelnöki címétől.

"Nem tarthatjuk meg a párt második emberének azt, aki a saját csapat ellen játszik" - mondta Lydia Guirous pártszóvivő a BFM hírtelevízióban.

A konfliktus egyébként Laurent Wauquiez-nak is rosszul jött, miután a gyakori médiaszereplések ellenére folyamatosan veszít népszerűségéből, s a tetszési mutatója jelenleg alig 36 százalékon áll.

A 43 éves politikusnak, aki Nicolas Sarkozy volt államfő kormányában több miniszteri tisztséget is betöltött, egyelőre nem sikerült a tavalyi elnökválasztáson, majd nemzetgyűlési választásokon alulmaradt és a szétesés közelébe jutott jobboldalt egyberántania.

Névtelenül nyilatkozó párttagok, még a vezetésből, is azzal vádolják Wauquiez-t, hogy minden döntést egyedül hoz meg.

A jobboldali tábor egy jelentős részét a liberális gazdasági és társadalmi reformokkal Emmanuel Macron államfőnek fokozatosan sikerült elhódítania, s emiatt a vezető jobboldali politikusok és elemzők is úgy érzik, hogy Wauquiez a Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás (volt Nemzeti Front) identitási témáit veszi át új szavazók megnyerésére.

Virginie Calmels nyíltan kifogásolta az LR egyik múlt héten megjelent szórólapját, amelynek az volt a címe, hogy "Franciaország maradjon Franciaország". A bevándorlást elvető és a migrációt a terrorizmusveszéllyel párhuzamba állító szórólap a párt alelnöke szerint szándékosan akar félelmet és szorongást kelteni az emberekben. Azt is elmondta egy interjúban, hogy a szórólapról Wauquiez egyedül döntött, ami arra utal, hogy a párt működési zavarokkal küzd, csapdába szorult az Emmanuel Macron vezette kormánytöbbség és a Marine Le Pen fémjelezte radikális jobboldal között.

Az alelnök eltávolítását konkrétan egy vasárnap adott interjú eredményezte, amelyben a centrista irányt képviselő alelnök azt állította, hogy a pártelnök kizárólag a saját keményvonalas politikáját képviseli.

Laurent Wauquiez-tól már februárban is többen elhatárolódtak a saját pártjában, amikor egy diákok előtt tartott előadásban - amelyről a tudta nélkül felvétel készült - azt állította, hogy Nicolas Sarkozy volt francia államfő
lehallgatta saját minisztereit, a tavalyi elnökválasztás jobboldali jelöltje, Francois Fillon korrupciós botrányának kirobbantása mögött pedig Emmanuel Macron jelenlegi államfő áll.

Wauquiez párton belüli legnagyobb riválisa, Valérie Pécresse, aki Nicolas Sarkozy kormányában a gazdasági tárcát vezette és szóvivő is volt, hétfőn elítélte, hogy a jobboldal egyre jobban beszűkül, s szerinte "ez a veszély a teljes jobboldalt fenyegeti". Guillaume Peltier, a párt irányító testületének harmadik embere viszont az alelnök eltávolítását "nevetséges epizódnak" nevezte, amely "nem fogja megakadályozni a jobboldal újjáalakulását".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!